-----------------------

Tiga buku pertama yang ditulis dan diterbitkan saya.

The first three books written and published by me.

"Berpetualang ke Aceh: Mencari Diri dan Erti".

ISBN 983-42031-0-1, Jun 2006

"Berpetualang ke Aceh: Membela Syiar yang Asal"

ISBN 983-42031-1-x, Mei 2007

"Berpetualang ke Aceh: Sirih Pulang ke Gagang?"

ISBN 978-983-42031-2-2, November 2007

Buku keempat bertajuk "Rumah Azan". Diterbitkan April 2009 oleh syarikat Karnadya dengan pertolongan Dewan Bahasa dan Pustaka, buku ini memaparkan gambar-gambar cantik berserta cerita di sebalik masjid-masjid terpilih yang boleh dikaitkan dengan sejarah Melayu Islam dan pembentukan negara Malaysia.

The fourth book titled "Rumah Azan". Published in April 2009 by the company Karnadya with the help of Dewan Bahasa dan Pustaka, this book features beautiful pictures along with stories behind selected mosques which could be related to the history of Islam and the Malays and the formation of the nation of Malaysia.

Buku kelima saya "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" diterbitkan awal 2010. Ia merupakan terjemahan buku "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" karangan Hj Muzaffar Mohamad dan Tun Suzana Othman ke dalam bahasa Inggeris untuk pasaran antarabangsa.

My fifth book "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" was published early 2010. It is a translation of the Malay-language book "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" authored by Hj Muzaffar Mohamad and Tun Suzana Othman turned into English for the international market.

Seperti buku ke-empat saya "Rumah Azan", buku ke-enam "Kereta Api Menuju Destinasi" juga adalah buku mewah yang diterbitkan oleh syarikat Karnadya dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka. Keluar Januari 2011 ia memaparkan gambar dan cerita tentang pengembaraan menaiki keretapi ke seluruh Semenanjung Malaysia berserta tempat-tempat menarik yang boleh dicapai dengan cara ini.

Like my fourth book "Rumah Azan", the sixth book "Kereta Api Menuju Destinasi" is also a coffee-table book which is published by the company Karnadya with the cooperation of Dewan Bahasa dan Pustaka (the main Malay literary body in Malaysia). Coming out January 2011 it features pictures and stories on the adventure travelling by train to all of Peninsular Malaysia along with the interesting places which could be reached this way.

Buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" pula ada sebuah coffee-table book atau buku mewah yang ditulis, disunting, direkaletak dan gambar-gambarnya diambil sendiri oleh saya. Keluar dari kilang Oktober 2011, buku yang menggabungkan sejarah keluarga dengan sejarah tempat-tempat seperti Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar malah ada sejarah Pulau Jawa dan Inggeris sekali ini telah diulas dengan saya ditemu ramah secara langsung dalam program Selamat Pagi Malaysia di RTM1. Lihat artikel Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Sedikit isi terpilih ada dipaparkan dalam Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

My seventh book "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" in turn is a coffee-table book which is written, editted, designed and has pictures taken by me. Coming out of the factory October 2011, this book which combines family history with history of places such as Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar and in fact the history of the island of Java and England has been reviewed with me interviewed live in the program Selamat Pagi Malaysia at RTM1. Look at the article Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Some selected contents have been featured in Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

----------------------------

Untuk maklumat lanjut sila masuk http://www.merahsilu.blogspot.com/

For more information, please enter http://www.merahsilu.blogspot.com/

----------------------------

Terbaru : Siri novel "Berpetualang ke Aceh" kini boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan pergi ke mukasurat 4. Anda juga boleh taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1, Buku 2 dan Buku 3.

Latest : The "Berpetualang ke Aceh" series of novels could now be obtained in e-book form. Enter http://www.e-sentral.com/, click general novel and go to page 4. You can also type the word "Aceh" at the search box. Or click straight Book 1, Book 2 and Book 3.

Friday, November 23, 2007

Pemandangan sekitar kelab golf tinggal di Pulau Besar (views around the abandoned golf club at Pulau Besar)

Assalamualaikum semua. Jika posting terakhir saya di sini, Sedikit citarasa Itali di Pulau Besar? (A bit of Italian taste in Pulau Besar?) dibuat sempena tarikh 13 November 2007 atau 13/11/2007, posting kali ini yang memecah kesucian 10 hari pula dibuat sempena tarikh hari ini bersamaan 13 Zulkaedah 1428 Hijiriah... Atau 13/11/1428, masih ada unsur nombor 131 yang menjadi nombor home sweet home saya. Teruskan membaca...
Greetings all. If my last posting here, Sedikit citarasa Itali di Pulau Besar? (A bit of Italian taste in Pulau Besar?) was made to commemorate the date 13 November 2007 or 13/11/2007, the posting this time is made for today's date equivalent to 13 Zulkaedah 1428 Hijriah... Or 13/11/1428, still with elements of the number 131 which is my home sweet home number. Continue reading...

Di atas adalah sebahagian daripada kawasan pangsapuri mewah tinggal di Pulau Besar seperti yang terpapar dalam cerita sebelum ini. Daripada kawasan ini, anda boleh mendaki bahagian bukit yang lebih tinggi untk sampai ke satu tempat yang lebih menarik...

This is part of the abandoned luxury apartment complex at Pulau Besar as featured in the previous story. From this area, you can climb up the higher part of the hill to reach a more interesting place...


Setelah berjalan kaki sekitar 100 meter daripada bahagian pangsapuri tadi, kelihatanlah sebuah bangunan lain yang nampaknya sudah buruk...

After walking about 100 metres from that part of the apartments, there appears another building which looks ruined...

Walaupun ia buruk, bangunan ini memiliki sebuah menara tinjau yang sangat menarik...

Although it is ruined, the building still have a very interesting viewing tower...


Oh... Lupa hendak beritahu. Bangunan tinggal yang sudah beberapa tahun tidak digunakan ini ialah bangunan kelab golf Pulau Besar. Ia terletak di puncak bukit yang kedua tertinggi di Pulau Besar...

Oh... Forgot to mention. The building which has been abandoned for years is the Pulau Besar golf club building. It is situated on the second highest peak in Pulau Besar...


Lihat, pemandangan daripada atas menara tinjau tadi. Cantik bukan? Kalau tak salah saya, pemandangan ini menghala betul-betul ke utara. Kelihatan bandaraya Melaka di latar-belakang. Pulau di dalam gambar ini pula dikenali sebagai Pulau Hantu sedangkan pangsapuri mewah yang dibina di Pulau Besar menghadap pulau ini. Patutlah tak menjadi!

Look, the view from the viewing tower. Beautiful isn't it? If I'm, not mistaken, the view is headed exactly north. In view is the city of Melaka in the back background. The island in the picture is known as Pulau Hantu (the ghost island!) while the luxury apartments built in Pulau Besar faces the island. No wonder it didn't went well!


Ini pula pemandangan menghala ke timur laut...

This is the view heading north-east...


Pemandangan ke tenggara pula menunjukkan kawasan padang golf (kalau tak salah saya 18 lubang) Pulau Besar yang meliputi hampir separuh saiz pulau. Ia sudah lama tidak digunakan sejak kelaf golf ini terbengkalai. Apapun ada faedah juga padang golf ini dibuat. Sekurang-kurangnya anda boleh berjalan-jalan di Pulau Besar dengan lebih senang tanpa perlu sentiasa meredah hutan!

The view south-east shows the golfing area (if I'm not mistaken, 18 holes) of Pulau Besar which covers almost half the size of the island. It has not been used long since the golf club went out of use. Still, there's some benefit from the building of the lawn. At least you can walk around Pulau Besar easier without having to jungle trek all the time!
Ini adalah puncak tertinggi di Pulau Besar, dilihat daripada menara tinjau kelab golf. Di puncaknya terdapat sebuah tempat yang sangat unik. Ceritanya ada di Batu Belah (split stone) of Pulau Besar, Melaka

This is the highest peak in Pulau Besar, seen from the golf club viewing tower. Up on top is a very unique place. The story is in Batu Belah (split stone) of Pulau Besar, Melaka .


Ini pula pemandangan kelab golf dilihat daripada lereng untuk mendaki puncak tertinggi di Pulau Besar. Sekian!

This is the golf club seen from the hillside while climbing the highest peak in Pulau Besar. That's all!

3 comments:

Zam said...

Tinggal langsung ke tu? Nampak cantik macam ada yang jaga je. Abg MS x pergi Pulau Hantu ke? :)

Radzi Sapiee said...

Tak nak le aku pegi Pulau Hantu. Kat Malaysia ni tak cukup banyak dah hantu... Kalau tak percaya tanya le si Uncle Seekers tu heh!
Selalunya orang pegi Pulau Hantu sebab nak ambik hantu buat jadi khadam ke hapa. Tak nak le... Hantu (nafsu) dalam badan ni pun belum 100 peratus lagi dapat control, nak tambah lagi hantu. Payah le... Hehe!

mohd yosdi mat said...

hantu + jin,jadi hanjin. . tu yg boleh nampak kt jln2 raya siang2 hari tu,(kontena hanjin,adik beradik evergreen trd.) kah3x. . .