-----------------------

Tiga buku pertama yang ditulis dan diterbitkan saya.

The first three books written and published by me.

"Berpetualang ke Aceh: Mencari Diri dan Erti".

ISBN 983-42031-0-1, Jun 2006

"Berpetualang ke Aceh: Membela Syiar yang Asal"

ISBN 983-42031-1-x, Mei 2007

"Berpetualang ke Aceh: Sirih Pulang ke Gagang?"

ISBN 978-983-42031-2-2, November 2007

Buku keempat bertajuk "Rumah Azan". Diterbitkan April 2009 oleh syarikat Karnadya dengan pertolongan Dewan Bahasa dan Pustaka, buku ini memaparkan gambar-gambar cantik berserta cerita di sebalik masjid-masjid terpilih yang boleh dikaitkan dengan sejarah Melayu Islam dan pembentukan negara Malaysia.

The fourth book titled "Rumah Azan". Published in April 2009 by the company Karnadya with the help of Dewan Bahasa dan Pustaka, this book features beautiful pictures along with stories behind selected mosques which could be related to the history of Islam and the Malays and the formation of the nation of Malaysia.

Buku kelima saya "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" diterbitkan awal 2010. Ia merupakan terjemahan buku "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" karangan Hj Muzaffar Mohamad dan Tun Suzana Othman ke dalam bahasa Inggeris untuk pasaran antarabangsa.

My fifth book "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" was published early 2010. It is a translation of the Malay-language book "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" authored by Hj Muzaffar Mohamad and Tun Suzana Othman turned into English for the international market.

Seperti buku ke-empat saya "Rumah Azan", buku ke-enam "Kereta Api Menuju Destinasi" juga adalah buku mewah yang diterbitkan oleh syarikat Karnadya dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka. Keluar Januari 2011 ia memaparkan gambar dan cerita tentang pengembaraan menaiki keretapi ke seluruh Semenanjung Malaysia berserta tempat-tempat menarik yang boleh dicapai dengan cara ini.

Like my fourth book "Rumah Azan", the sixth book "Kereta Api Menuju Destinasi" is also a coffee-table book which is published by the company Karnadya with the cooperation of Dewan Bahasa dan Pustaka (the main Malay literary body in Malaysia). Coming out January 2011 it features pictures and stories on the adventure travelling by train to all of Peninsular Malaysia along with the interesting places which could be reached this way.

Buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" pula ada sebuah coffee-table book atau buku mewah yang ditulis, disunting, direkaletak dan gambar-gambarnya diambil sendiri oleh saya. Keluar dari kilang Oktober 2011, buku yang menggabungkan sejarah keluarga dengan sejarah tempat-tempat seperti Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar malah ada sejarah Pulau Jawa dan Inggeris sekali ini telah diulas dengan saya ditemu ramah secara langsung dalam program Selamat Pagi Malaysia di RTM1. Lihat artikel Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Sedikit isi terpilih ada dipaparkan dalam Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

My seventh book "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" in turn is a coffee-table book which is written, editted, designed and has pictures taken by me. Coming out of the factory October 2011, this book which combines family history with history of places such as Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar and in fact the history of the island of Java and England has been reviewed with me interviewed live in the program Selamat Pagi Malaysia at RTM1. Look at the article Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Some selected contents have been featured in Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

----------------------------

Untuk maklumat lanjut sila masuk http://www.merahsilu.blogspot.com/

For more information, please enter http://www.merahsilu.blogspot.com/

----------------------------

Terbaru : Siri novel "Berpetualang ke Aceh" kini boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan pergi ke mukasurat 4. Anda juga boleh taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1, Buku 2 dan Buku 3.

Latest : The "Berpetualang ke Aceh" series of novels could now be obtained in e-book form. Enter http://www.e-sentral.com/, click general novel and go to page 4. You can also type the word "Aceh" at the search box. Or click straight Book 1, Book 2 and Book 3.

Friday, July 11, 2008

Melihat sejarah di Muzium Lukut (Looking at history at the Lukut museum)!

Di Lukut, saya juga pergi ke Muzium Lukut...
In Lukut, I also visited the Lukut museum...


Muzium ini dibina bersebelahan Kota Lukut, bekas kota bersejarah yang dibina pertengahan abad ke 19 Masihi...

The musueum is build next to Kota (fort of) Lukut, the remains of a historical fort built in the middle of the 19th Century...


Ruangan untuk sejarah Lukut...

The section for the history of Lukut...




Sultan Selangor ke 4, Sultan Abdul Samad...

The 4th Sultan of Selangor, Sultan Abdul Samad...


Menantu baginda Tengku Kudin, seorang kerabat diraja Kedah!

His majesty's son-in-law, Tengku Kudin, a Kedah royalty!


Keduanya bersama watak-watak dalam gambar di atas ini terlibat dalam sejarah kegemilangan Lukut, dikenali dengan galian biji timah yang banyak...

Both of them along with the people potrayed in the above picture were instrumental in the golden era of Lukut, known for its abundant tin ore...


Zaman itu Lukut berada di bawah jajahan takluk Selangor!

During that time, Lukut was under the rule of Selangor!

3 comments:

daengchelak said...

What a joke. a mockery done by the british..60 yrs old, opium addict and not even a royal but just a raden.

Samad yng bukan keturunan raja, umor 60han, taik chandu, nobat pon tak nak bunyi. keturunan jadi agong je mati.Istana sendiri pon tak bolih nak beradu.

Tanya sikit sampai bila nak salut meriam kat bkt melawati tu dgn kain kuning?
Sampai bila kene MEMUJA makam 3 sultan kat bukit melawati dan makam tengku ampuan basik kat lukut tu yang bukan keturunan sultan sekarang??
memuja kerana keturunan daeng chelak tak pernah pon di ajak ke majlis yang di anjurkan tu..
adakah sebab itu setiap kali sultan mengadap makam tengku ampuan basik di lukut ia akan hujan gerimis???
Mana tidak makam ank dia yang kat kg baru tu bersemak samun..

Anonymous said...

@daengchelak

True that! Mana ada keturunan diraja yang original sekarang ni? Yang betul-betul layak naik jadi pemerintah dah dibuang ketepi...

Banyak juga kisah saya dengar yang so called keturunan diraja sekarang ni tak boleh nak tidur dalam istana sendiri.Bukan tu aja, asal namanya 'istana' memang pantang tak boleh nak duduk.

That made me realize those royals are not from the pure bloodline.

iejam rock said...

betul ke sultan sekarg,bukan yg asli...???