-----------------------

Tiga buku pertama yang ditulis dan diterbitkan saya.

The first three books written and published by me.

"Berpetualang ke Aceh: Mencari Diri dan Erti".

ISBN 983-42031-0-1, Jun 2006

"Berpetualang ke Aceh: Membela Syiar yang Asal"

ISBN 983-42031-1-x, Mei 2007

"Berpetualang ke Aceh: Sirih Pulang ke Gagang?"

ISBN 978-983-42031-2-2, November 2007

Buku keempat bertajuk "Rumah Azan". Diterbitkan April 2009 oleh syarikat Karnadya dengan pertolongan Dewan Bahasa dan Pustaka, buku ini memaparkan gambar-gambar cantik berserta cerita di sebalik masjid-masjid terpilih yang boleh dikaitkan dengan sejarah Melayu Islam dan pembentukan negara Malaysia.

The fourth book titled "Rumah Azan". Published in April 2009 by the company Karnadya with the help of Dewan Bahasa dan Pustaka, this book features beautiful pictures along with stories behind selected mosques which could be related to the history of Islam and the Malays and the formation of the nation of Malaysia.

Buku kelima saya "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" diterbitkan awal 2010. Ia merupakan terjemahan buku "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" karangan Hj Muzaffar Mohamad dan Tun Suzana Othman ke dalam bahasa Inggeris untuk pasaran antarabangsa.

My fifth book "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" was published early 2010. It is a translation of the Malay-language book "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" authored by Hj Muzaffar Mohamad and Tun Suzana Othman turned into English for the international market.

Seperti buku ke-empat saya "Rumah Azan", buku ke-enam "Kereta Api Menuju Destinasi" juga adalah buku mewah yang diterbitkan oleh syarikat Karnadya dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka. Keluar Januari 2011 ia memaparkan gambar dan cerita tentang pengembaraan menaiki keretapi ke seluruh Semenanjung Malaysia berserta tempat-tempat menarik yang boleh dicapai dengan cara ini.

Like my fourth book "Rumah Azan", the sixth book "Kereta Api Menuju Destinasi" is also a coffee-table book which is published by the company Karnadya with the cooperation of Dewan Bahasa dan Pustaka (the main Malay literary body in Malaysia). Coming out January 2011 it features pictures and stories on the adventure travelling by train to all of Peninsular Malaysia along with the interesting places which could be reached this way.

Buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" pula ada sebuah coffee-table book atau buku mewah yang ditulis, disunting, direkaletak dan gambar-gambarnya diambil sendiri oleh saya. Keluar dari kilang Oktober 2011, buku yang menggabungkan sejarah keluarga dengan sejarah tempat-tempat seperti Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar malah ada sejarah Pulau Jawa dan Inggeris sekali ini telah diulas dengan saya ditemu ramah secara langsung dalam program Selamat Pagi Malaysia di RTM1. Lihat artikel Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Sedikit isi terpilih ada dipaparkan dalam Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

My seventh book "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" in turn is a coffee-table book which is written, editted, designed and has pictures taken by me. Coming out of the factory October 2011, this book which combines family history with history of places such as Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar and in fact the history of the island of Java and England has been reviewed with me interviewed live in the program Selamat Pagi Malaysia at RTM1. Look at the article Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Some selected contents have been featured in Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

----------------------------

Untuk maklumat lanjut sila masuk http://www.merahsilu.blogspot.com/

For more information, please enter http://www.merahsilu.blogspot.com/

----------------------------

Terbaru : Siri novel "Berpetualang ke Aceh" kini boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan pergi ke mukasurat 4. Anda juga boleh taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1, Buku 2 dan Buku 3.

Latest : The "Berpetualang ke Aceh" series of novels could now be obtained in e-book form. Enter http://www.e-sentral.com/, click general novel and go to page 4. You can also type the word "Aceh" at the search box. Or click straight Book 1, Book 2 and Book 3.

Friday, February 06, 2009

Masjid lama (Old mosque of) Kuala Lipis

Ini adalah masjid lama Kuala Lipis. Baru-baru ini saya mendapat tahu ia pernah menjadi masjid utama negeri Pahang.
This is the old mosque of Kuala Lipis. Recently I learned it was once the main mosque of the state of Pahang.


Dewan solat utama...
The main praying hall...

Di sebelah kiri terdapat tangga untuk naik ke menara.
On the left there's a staircase going up the tower.


Saya pun naik ke atas.
Naturally I went up.



Satu lagi set tangga...
One more set of stairs...




Bahagian paling atas.
The topmost part.





Sayangnya tiada tingkap menghadap ke laman.
Too bad there's no window facing the courtyard.






Tapi ada satu menghadap bumbung. Sekian...
But there's one facing the roof. That's all...

5 comments:

paloi bin mulau said...

assalamualaikum saudara,

saya mendapat add blog ini dari blog yg kecoh2 cerita politik di perak. tahniah blog saudara tentang sejarah ini ungguh menarik.

saya tertarik dgn caption gambar di yan kedah dimana saudara mengatakan da kesan sejarah aceh di sana.

saudara mungkin sudah pernah mendengar sejarahnagarakedah.blogspot.com

pada pengalaman saudar sejauh mana fakta yg disebut dlm blog itu? saya memang percaya lebih dari separuh cerita dlm blog itu ada kebenarannya.

harap sasudara dapat beri komen. aya memang minat dgn sejarah lama.

Radzi Sapiee said...

Wassalam. Dah ramai orang bertanya saya tentang blog itu. Cukuplah saya katakan ia mencampur-adukkan kebenaran dengan khayalan hasil silap tafsiran mereka sendiri terhadap fakta sejarah untuk menerbitkan satu cerita menarik yang akhir kalamnya ini - "kami lah waris pemerintah seluruh Nusantara yang sebenar. Maka serahkan kembali 'hak' kami seperti yang 'diamanahkan' nenek moyang kami". Pendek kata, perasan dan ada agenda tidak jujur...

Anonymous said...

assalamualaikum saudara,
mengenai masjid jamek Kuala Lipis ini, senibinanya dipengaruhi Minang, juga di tanah seberang. Ini disahkan oleh Dr Ghaffar, Usm yang mengkaji "heritage" kebanyakan bangunan peninggalan british di Lipis.

Memang ada kaitanmya kerana orang minang ke sini atas alasan mencari emas. Ia juga tampak dalam makanan popular di Lipis iaitu pulut dan daging rendang minang..

agak menarik untuk terus dikaji

Radzi Sapiee said...

Terima kasih atas informasi ini! :]

anggun said...

salam..

Elok juga ditambah sedikit informasi ttg masjid ini.. pernah berlaku dulu2 tak ingat tahun bila tapi yang pasti sebelum Masjid yang dijadikan Masjid utama Bandar Lipis..

2 kali berlaku bah/banjir yang besar..maklumlah jika dilihat dari lokasi masjid berada betul-betul di sebelah sungai Jelai..

Yang menariknya Masjid tersebut tidak banjir..Allah Maha Kuasa..Mungkin kerana kekaramahan Masjid tersebut,tidak hairanlah mengikut kata penjaga masjid ini..masjid ini sering dikunjungi untuk meminta sesuatu hajat dengan bertafakur or solat hajat dan sebagainya..May be macam kat masjid kampung Hulu Melaka..

So sesiapa yang kebetulan lalu di sini,elok juga beriktikaf sebentar di Masjid ini..