-----------------------

Tiga buku pertama yang ditulis dan diterbitkan saya.

The first three books written and published by me.

"Berpetualang ke Aceh: Mencari Diri dan Erti".

ISBN 983-42031-0-1, Jun 2006

"Berpetualang ke Aceh: Membela Syiar yang Asal"

ISBN 983-42031-1-x, Mei 2007

"Berpetualang ke Aceh: Sirih Pulang ke Gagang?"

ISBN 978-983-42031-2-2, November 2007

Buku keempat bertajuk "Rumah Azan". Diterbitkan April 2009 oleh syarikat Karnadya dengan pertolongan Dewan Bahasa dan Pustaka, buku ini memaparkan gambar-gambar cantik berserta cerita di sebalik masjid-masjid terpilih yang boleh dikaitkan dengan sejarah Melayu Islam dan pembentukan negara Malaysia.

The fourth book titled "Rumah Azan". Published in April 2009 by the company Karnadya with the help of Dewan Bahasa dan Pustaka, this book features beautiful pictures along with stories behind selected mosques which could be related to the history of Islam and the Malays and the formation of the nation of Malaysia.

Buku kelima saya "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" diterbitkan awal 2010. Ia merupakan terjemahan buku "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" karangan Hj Muzaffar Mohamad dan Tun Suzana Othman ke dalam bahasa Inggeris untuk pasaran antarabangsa.

My fifth book "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" was published early 2010. It is a translation of the Malay-language book "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" authored by Hj Muzaffar Mohamad and Tun Suzana Othman turned into English for the international market.

Seperti buku ke-empat saya "Rumah Azan", buku ke-enam "Kereta Api Menuju Destinasi" juga adalah buku mewah yang diterbitkan oleh syarikat Karnadya dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka. Keluar Januari 2011 ia memaparkan gambar dan cerita tentang pengembaraan menaiki keretapi ke seluruh Semenanjung Malaysia berserta tempat-tempat menarik yang boleh dicapai dengan cara ini.

Like my fourth book "Rumah Azan", the sixth book "Kereta Api Menuju Destinasi" is also a coffee-table book which is published by the company Karnadya with the cooperation of Dewan Bahasa dan Pustaka (the main Malay literary body in Malaysia). Coming out January 2011 it features pictures and stories on the adventure travelling by train to all of Peninsular Malaysia along with the interesting places which could be reached this way.

Buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" pula ada sebuah coffee-table book atau buku mewah yang ditulis, disunting, direkaletak dan gambar-gambarnya diambil sendiri oleh saya. Keluar dari kilang Oktober 2011, buku yang menggabungkan sejarah keluarga dengan sejarah tempat-tempat seperti Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar malah ada sejarah Pulau Jawa dan Inggeris sekali ini telah diulas dengan saya ditemu ramah secara langsung dalam program Selamat Pagi Malaysia di RTM1. Lihat artikel Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Sedikit isi terpilih ada dipaparkan dalam Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

My seventh book "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" in turn is a coffee-table book which is written, editted, designed and has pictures taken by me. Coming out of the factory October 2011, this book which combines family history with history of places such as Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar and in fact the history of the island of Java and England has been reviewed with me interviewed live in the program Selamat Pagi Malaysia at RTM1. Look at the article Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Some selected contents have been featured in Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

----------------------------

Untuk maklumat lanjut sila masuk http://www.merahsilu.blogspot.com/

For more information, please enter http://www.merahsilu.blogspot.com/

----------------------------

Terbaru : Siri novel "Berpetualang ke Aceh" kini boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan pergi ke mukasurat 4. Anda juga boleh taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1, Buku 2 dan Buku 3.

Latest : The "Berpetualang ke Aceh" series of novels could now be obtained in e-book form. Enter http://www.e-sentral.com/, click general novel and go to page 4. You can also type the word "Aceh" at the search box. Or click straight Book 1, Book 2 and Book 3.

Friday, April 27, 2012

Makam Sultan pertama Melaka di Tanjung Tuan? (Tomb of first Sultan of Melaka in Tanjung Tuan?)

Kita pergi sebentar ke Tanjung Tuan berdekatan Port Dickson di mana saya menghadiri satu bengkel penulisan 18-20 April baru ini...
We went for a while to Tanjung Tuan near Port Dickson where I attended a writing workshop the recent 18-20 April...


Petang Khamis 19 April saya berjalan-jalan di Bukit Tanjung Tuan kemudian turun ke satu bahagian tersorok di mana terdapat tanah lapang ini.
Thursday evening 19th April I went around Bukit (hill of) Tanjung Tuan then went down to a hidden section where lies this cleared ground.


Saya diberitahu dahulu ada bangunan makam tetapi telah dirobohkan.
I was told that before there was a tomb building but it was torned down.


Menurut ceritanya ia adalah makam orang yang dikenali Barat sebagai Parameswara, pengasas kerajaan lama Melayu Melaka.
According to the stories this is the tomb of the person known by the West as Parameswara, founder of the old Malay Melaka kingdom.


Orang Melayu pula mengenali baginda sebagai Raja Iskandar. Mengikut kajian terbaru baginda memerintah Melaka 1262-1281 Masihi.
The Malays in turn know his majesty as Raja Iskandar. According to latest research he ruled Melaka 1262-1281 AD.



12 comments:

GW said...

Kenapa drang robohkan binaan makan ni yerkk....??? Sygnyaaaa..e

anak beringin said...

harimau mati tinggalkan belang.. manusia mati tinggalkan nama...

macam mana nak kenal & kenang nama kalu dirobohkan binaan makam...

Kuku Pendek said...

Kalau betul makam ini milik seseorang yang mempunyai pengertian besar dalam sejarah Melaka,mengapa seperti dibiarkan begitu saja?tidak ubah seperti kawasan terbiar (sudut pandang melalui gambar).

Anonymous said...

Takut orang buat benda kurafat kt sana .. Tu yg dirobohkan tu

mohd yosdi mat said...

jika benar ini makam parameswara,kerajaan melaka wajib buat sesuatu,harus bertindak segera,bukan buat dek je,ini makam orang terpenting dalam sejarah melaka & nusantara !

Anonymous said...

Melaka founded in 1400s and Sultan Iskandar Syah died in 1414. If your research rubbish. He does not exist in the 1200s.

Radzi Sapiee said...

You are so out of date and ignorant. Since 2009 a number of institutes including the state government of Melaka have conducted researches based on a Malay manuscript dubbed the Raffles 18 and come to the conclusion Melaka was founded in 1262 not 1400s. This was announced as early as 2010. If you don't know but still want to interject the way you did then you are definitely stupid.

Anonymous said...

How ironic. Before you want to start claiming about Raffles 18 which you might have learn from some Malaysian forum, or which you might have graduated from Wikipedia, go find and read the sultan's genealogy tree, then go to the sultan's court and investigate, then you get out of your stupid box and fly over to china to read the Ming dynasty records. Then you take your stupid pencil, write down the events in a chronological order. Your claim does not match with other records. In fact, I let you be, cause you Malaysians are good at making up stories. Sultan's tomb in Tanjung Tuan? Maybe so, because it's definitely not on that stupid forsaken hill in Singapore. Since this is your blog, I'll cut short by ending with, your entry will never get recognized by academic, you're a fool as a writer to directly attack a commenter and yeah... you're a Melayu from Malaysia. Jokers of the world, send my regards to you friend Raja bomoh asshole.

Anonymous said...

Setakat baca buku teks sekolah menengah then membebel sana sini mcm dah terlalu pakar tentang sejarah, padahal kalau makam sultan alauddin pun xpenah jejak... Lahanat punya cina kapir bangsat

Anonymous said...

Cehhh......punya bagus la dia nak suruh kita pi jumpak sultan minta salasilah..tapi geng geng dia jugak yang buat derhaka kat sultan nuuu....Wehh..toksah nak buat semak kat blog ni la ultrakiasu...

Anonymous said...

Ooi babi kalu x tahu sejarah ttg tanahmelayu asyik bersumber dr barat x lah bodoh...stupid sporean

SAPient said...

You Anonymous above, are such a Bloody Stupid Ignorant Bastard.