-----------------------

Tiga buku pertama yang ditulis dan diterbitkan saya.

The first three books written and published by me.

"Berpetualang ke Aceh: Mencari Diri dan Erti".

ISBN 983-42031-0-1, Jun 2006

"Berpetualang ke Aceh: Membela Syiar yang Asal"

ISBN 983-42031-1-x, Mei 2007

"Berpetualang ke Aceh: Sirih Pulang ke Gagang?"

ISBN 978-983-42031-2-2, November 2007

Buku keempat bertajuk "Rumah Azan". Diterbitkan April 2009 oleh syarikat Karnadya dengan pertolongan Dewan Bahasa dan Pustaka, buku ini memaparkan gambar-gambar cantik berserta cerita di sebalik masjid-masjid terpilih yang boleh dikaitkan dengan sejarah Melayu Islam dan pembentukan negara Malaysia.

The fourth book titled "Rumah Azan". Published in April 2009 by the company Karnadya with the help of Dewan Bahasa dan Pustaka, this book features beautiful pictures along with stories behind selected mosques which could be related to the history of Islam and the Malays and the formation of the nation of Malaysia.

Buku kelima saya "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" diterbitkan awal 2010. Ia merupakan terjemahan buku "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" karangan Hj Muzaffar Mohamad dan Tun Suzana Othman ke dalam bahasa Inggeris untuk pasaran antarabangsa.

My fifth book "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" was published early 2010. It is a translation of the Malay-language book "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" authored by Hj Muzaffar Mohamad and Tun Suzana Othman turned into English for the international market.

Seperti buku ke-empat saya "Rumah Azan", buku ke-enam "Kereta Api Menuju Destinasi" juga adalah buku mewah yang diterbitkan oleh syarikat Karnadya dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka. Keluar Januari 2011 ia memaparkan gambar dan cerita tentang pengembaraan menaiki keretapi ke seluruh Semenanjung Malaysia berserta tempat-tempat menarik yang boleh dicapai dengan cara ini.

Like my fourth book "Rumah Azan", the sixth book "Kereta Api Menuju Destinasi" is also a coffee-table book which is published by the company Karnadya with the cooperation of Dewan Bahasa dan Pustaka (the main Malay literary body in Malaysia). Coming out January 2011 it features pictures and stories on the adventure travelling by train to all of Peninsular Malaysia along with the interesting places which could be reached this way.

Buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" pula ada sebuah coffee-table book atau buku mewah yang ditulis, disunting, direkaletak dan gambar-gambarnya diambil sendiri oleh saya. Keluar dari kilang Oktober 2011, buku yang menggabungkan sejarah keluarga dengan sejarah tempat-tempat seperti Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar malah ada sejarah Pulau Jawa dan Inggeris sekali ini telah diulas dengan saya ditemu ramah secara langsung dalam program Selamat Pagi Malaysia di RTM1. Lihat artikel Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Sedikit isi terpilih ada dipaparkan dalam Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

My seventh book "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" in turn is a coffee-table book which is written, editted, designed and has pictures taken by me. Coming out of the factory October 2011, this book which combines family history with history of places such as Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar and in fact the history of the island of Java and England has been reviewed with me interviewed live in the program Selamat Pagi Malaysia at RTM1. Look at the article Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Some selected contents have been featured in Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

----------------------------

Untuk maklumat lanjut sila masuk http://www.merahsilu.blogspot.com/

For more information, please enter http://www.merahsilu.blogspot.com/

----------------------------

Terbaru : Siri novel "Berpetualang ke Aceh" kini boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan pergi ke mukasurat 4. Anda juga boleh taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1, Buku 2 dan Buku 3.

Latest : The "Berpetualang ke Aceh" series of novels could now be obtained in e-book form. Enter http://www.e-sentral.com/, click general novel and go to page 4. You can also type the word "Aceh" at the search box. Or click straight Book 1, Book 2 and Book 3.

Monday, August 04, 2008

Masjid (Mosque of) Tengkera, Melaka

Pada hujung minggu baru-baru ini, saya telah pergi ke Melaka seketika... Singgah sebentar di masjid ini mengambil gambar. Mari! :]
During the recent weekend, I went for a short trip to Melaka. Stopped by at this mosqe to take some pictures. Come! :]


Ini adalah Masjid Tengkera, sekitar 3km di utara pusat bandaraya Melaka...

This is the mosque of Tengkera, some 3km north of the Melaka city centre...


Ia adalah salah satu masjid yang memiliki senibina tercantik di Melaka, mungkin juga di seluruh Malaysia!

It is one of the mosque with the most beautiful architecture in Melaka, perhaps in the whole of Malaysia!


Menaranya mungkin kelihatan lama tapi biasa sahaja.

Its tower might look old but common.


Cuba masuk ke serambi dan dalamnya, nescaya anda boleh terpukau dengan senibinanya!

Just try going into the verandah and inside, you just might find yourself mesmerised with the architecture!

Lihat pintu-pintunya yang terukir cantik...
Look at the doors with its ornate beautiful carvings...


Dalam dewan utama...

Inside the main hall...


Kolam mengambil air wudhuk. Mungkin saya sampai pada masa yang kurang baik, ketika kolam sedang kering. Mungkin ada kerja-kerja membaik-pulih...

The pool for taking abolution. Maybe I came at an unfortunate time, while the pool is dry. Maybe because it is undergoing some restoration works...

Apapun, tidak dapat dinafikan seninya di dalam. Lihat sahaja mimbar ini!

Whatever, you couldn't deny the art inside. Just look at this pulpit!

Untuk sejarah masjid ini, baca sendiri maklumat ini ya. Anda boleh besarkan dengan membukanya di laman baru menggunakan butang kanan tetikus. Sekian! :]

For the history of this mosque, just read this information ya. You can enlarge it by opening it in a new page using the right button of the mouse. That's all! :]

8 comments:

paradise said...

Saya cucu cicit kepada sheikh Abd Lathif Hj Thambi(dipercayai dimakamkan di masjid Tengkera). Ada kait mengait dengan bugis Linggi dan ada susur galur dari Raja Mahadi. Sekarang di selangor menjejaki warisan.. sila bantu klu ada info. Dari kturunan Ahmad Tajuddin dan Zainal Abidin..

zamrin said...

saya keturunan Hj Lathif Tambi menetap di Tengkera, Melaka.
saya ada info Hj Lathif Tambi..
zamrin@utem.edu.my

paradise said...

Salam..En Zamrin, sila ambil email saya seterusnya. firdausi72@yahoo.com

Saya difahamkan adalah dari nasab isteri Hj Lathif Tambi yang ketiga tetapi taktahu macamana..dan siapa?

Anonymous said...

salam en.zamri..
sy dikatakan syeikh merupakan buyut sy.. cuma sy nk tahu susur galur yg betul.. nenek sy anak kpd haji taib..
ini emel sy..miramirae82@yahoo.com

Unknown said...

rekabentuk tiang dan belebasnya juga mirip masjid agung demak ye pak ! mareng kerapu kepunden mareng sekeper !

Unknown said...

Assalam, saya piut pada Sheikh Mohammed Fakir yg berasal dari Oman datang dari Pantai ,Seremban ke Tengkera & berkahwin di sana. Makamnya di Masjid Tengkera . Saya sekarang mencari warisan.

zamrin said...

call saya 0136389300 untuk maklumat hj lathif tambi dan keturunannya..wasalam

zamrin said...

info: Hj Muhammad salleh - bina masjid tengkera, masjid batu uban pulau pinang, masjid banda hilir Melaka dan habib noh Singapore..
haji lathif tambi : ulama nusantara
haji tambi : pewakaf tanah2 untuk masjid tengkera , baiki masjid tengkera pada 1870..
haji taib : pengasas suratkhabar pertama di Melaka 'suara benar'..
hubungi saya : zamrin hj tamby omar 013-6389300