-----------------------

Tiga buku pertama yang ditulis dan diterbitkan saya.

The first three books written and published by me.

"Berpetualang ke Aceh: Mencari Diri dan Erti".

ISBN 983-42031-0-1, Jun 2006

"Berpetualang ke Aceh: Membela Syiar yang Asal"

ISBN 983-42031-1-x, Mei 2007

"Berpetualang ke Aceh: Sirih Pulang ke Gagang?"

ISBN 978-983-42031-2-2, November 2007

Buku keempat bertajuk "Rumah Azan". Diterbitkan April 2009 oleh syarikat Karnadya dengan pertolongan Dewan Bahasa dan Pustaka, buku ini memaparkan gambar-gambar cantik berserta cerita di sebalik masjid-masjid terpilih yang boleh dikaitkan dengan sejarah Melayu Islam dan pembentukan negara Malaysia.

The fourth book titled "Rumah Azan". Published in April 2009 by the company Karnadya with the help of Dewan Bahasa dan Pustaka, this book features beautiful pictures along with stories behind selected mosques which could be related to the history of Islam and the Malays and the formation of the nation of Malaysia.

Buku kelima saya "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" diterbitkan awal 2010. Ia merupakan terjemahan buku "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" karangan Hj Muzaffar Mohamad dan Tun Suzana Othman ke dalam bahasa Inggeris untuk pasaran antarabangsa.

My fifth book "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" was published early 2010. It is a translation of the Malay-language book "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" authored by Hj Muzaffar Mohamad and Tun Suzana Othman turned into English for the international market.

Seperti buku ke-empat saya "Rumah Azan", buku ke-enam "Kereta Api Menuju Destinasi" juga adalah buku mewah yang diterbitkan oleh syarikat Karnadya dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka. Keluar Januari 2011 ia memaparkan gambar dan cerita tentang pengembaraan menaiki keretapi ke seluruh Semenanjung Malaysia berserta tempat-tempat menarik yang boleh dicapai dengan cara ini.

Like my fourth book "Rumah Azan", the sixth book "Kereta Api Menuju Destinasi" is also a coffee-table book which is published by the company Karnadya with the cooperation of Dewan Bahasa dan Pustaka (the main Malay literary body in Malaysia). Coming out January 2011 it features pictures and stories on the adventure travelling by train to all of Peninsular Malaysia along with the interesting places which could be reached this way.

Buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" pula ada sebuah coffee-table book atau buku mewah yang ditulis, disunting, direkaletak dan gambar-gambarnya diambil sendiri oleh saya. Keluar dari kilang Oktober 2011, buku yang menggabungkan sejarah keluarga dengan sejarah tempat-tempat seperti Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar malah ada sejarah Pulau Jawa dan Inggeris sekali ini telah diulas dengan saya ditemu ramah secara langsung dalam program Selamat Pagi Malaysia di RTM1. Lihat artikel Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Sedikit isi terpilih ada dipaparkan dalam Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

My seventh book "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" in turn is a coffee-table book which is written, editted, designed and has pictures taken by me. Coming out of the factory October 2011, this book which combines family history with history of places such as Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar and in fact the history of the island of Java and England has been reviewed with me interviewed live in the program Selamat Pagi Malaysia at RTM1. Look at the article Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Some selected contents have been featured in Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

----------------------------

Untuk maklumat lanjut sila masuk http://www.merahsilu.blogspot.com/

For more information, please enter http://www.merahsilu.blogspot.com/

----------------------------

Terbaru : Siri novel "Berpetualang ke Aceh" kini boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan pergi ke mukasurat 4. Anda juga boleh taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1, Buku 2 dan Buku 3.

Latest : The "Berpetualang ke Aceh" series of novels could now be obtained in e-book form. Enter http://www.e-sentral.com/, click general novel and go to page 4. You can also type the word "Aceh" at the search box. Or click straight Book 1, Book 2 and Book 3.

Tuesday, January 13, 2009

Masjid (mosque of) Kampung Tuan, Kemaman

OK, ada sesuatu yang ingin dikongsikan dari perjalanan ke Pantai Timur 2 minggu lepas. Mari! :]
OK, there's something to be shared from a trip made to the East Coast 2 weeks ago. Come! :]

Ini adalah masjid lama Kampung Tuan di Kemaman. Saya sampai ketika hujan lebat...

This is the old mosque of Kampung Tuan in Kemaman. I arrived in heavy rain...Apalagi, saya pun terus naik serambi.
Without much further ado, I immediately went up the verandah.

Dinding luar sebelum masuk ke dewan utama.

The outer walls just before the main hall.Terdapat papan ingatan menyatakan kerja-kerja pemeliharaan telah dilakukan Jabatan Warisan Negara pada tahun 2006.

There's a memorial plaque saying conservation works have been done by the National Heritage Department in the year 2006.


Dewan solat utama...

The main praying hall...Mihrab...

The very front part...

Perhatikan ayat-ayat Al-Quran yang terukir...
Look at the Quranic verses inscripted...


Mimbar...

The pulpit...


Lihat tingkap-tingkapnya rendah...
Look at the low windows...
Bahagian sisi kiri...

The outer left side...

Satu kombinasi warna yang menarik perhatian. Sekian...

An attractive combination of colours. That's all..

5 comments:

Harleny Abd Arif said...

Salaam...

Dlm rata2 masjid yg pernah dikunjungi, mihrab masjid Kg Tuan @ Tok Tuan ini paling unik dr segi pembuatannya. Menurut imam masjid yg di temubual, rekabentuknya dihasilkan dgn penggunaan kayu balak yg dibawa dr Palembang. Walaupun tidak semewah dan seindah mihrab moden yg menggunakan batu mar mar pelbagai bentuk dan warna, namun nilai estetikanya terserlah dgn hasil ukiran tangan si pembuatnya. Lihat saja ukiran timbul kaligrafi di atas kepala mihrab dan jalinan ukiran timbul pada lengkungan atas mihrab.

Saya difahamkan, masjid ini lebih dikenali dengan nama Surau Tuan Wok oleh masyarakat setempat. Mengambil sempena nama pengasasnya.

Anonymous said...

salam tuan,
minta jasa baik tuan utk bagi alamat lengkap masjid kampung tuan kerana saya berhasrat utk ziarah masjid ini. Jasa baik tuan saya dahului dengan ucapan terima kasih.

Radzi Sapiee said...

Wassalam. Maaf saya tak tahu alamat. Yang saya tahu pergi ke bandar Kemaman tanya kat mana Kampung Tuan. Letaknya 2-3 km sahaja di luar bandar. Kemudian di Kampung Tuan tanya arah ke masjid lama. Begitulah yang saya buat apabila mencari masjid2 lama.

Anonymous said...

Jalan nk pergi ke surau kg.tuan ialah masuk ikut lorong sebelah kedai tayar berhadapan dengan masjid sultan ahmad di kemaman.

Unknown said...

salam tuan terima kasih dengan info tersebut. jika ada sesiapa ingin berkunjung boleh la hubungi saya ya 0139380333 , saya takdelaa tahu sangat perihal sejarahnya. sekadar tunjuk lokasi boleh sahaja kerana dekat je dengan rumah saya. kemaman , Terengganu