-----------------------

Tiga buku pertama yang ditulis dan diterbitkan saya.

The first three books written and published by me.

"Berpetualang ke Aceh: Mencari Diri dan Erti".

ISBN 983-42031-0-1, Jun 2006

"Berpetualang ke Aceh: Membela Syiar yang Asal"

ISBN 983-42031-1-x, Mei 2007

"Berpetualang ke Aceh: Sirih Pulang ke Gagang?"

ISBN 978-983-42031-2-2, November 2007

Buku keempat bertajuk "Rumah Azan". Diterbitkan April 2009 oleh syarikat Karnadya dengan pertolongan Dewan Bahasa dan Pustaka, buku ini memaparkan gambar-gambar cantik berserta cerita di sebalik masjid-masjid terpilih yang boleh dikaitkan dengan sejarah Melayu Islam dan pembentukan negara Malaysia.

The fourth book titled "Rumah Azan". Published in April 2009 by the company Karnadya with the help of Dewan Bahasa dan Pustaka, this book features beautiful pictures along with stories behind selected mosques which could be related to the history of Islam and the Malays and the formation of the nation of Malaysia.

Buku kelima saya "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" diterbitkan awal 2010. Ia merupakan terjemahan buku "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" karangan Hj Muzaffar Mohamad dan Tun Suzana Othman ke dalam bahasa Inggeris untuk pasaran antarabangsa.

My fifth book "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" was published early 2010. It is a translation of the Malay-language book "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" authored by Hj Muzaffar Mohamad and Tun Suzana Othman turned into English for the international market.

Seperti buku ke-empat saya "Rumah Azan", buku ke-enam "Kereta Api Menuju Destinasi" juga adalah buku mewah yang diterbitkan oleh syarikat Karnadya dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka. Keluar Januari 2011 ia memaparkan gambar dan cerita tentang pengembaraan menaiki keretapi ke seluruh Semenanjung Malaysia berserta tempat-tempat menarik yang boleh dicapai dengan cara ini.

Like my fourth book "Rumah Azan", the sixth book "Kereta Api Menuju Destinasi" is also a coffee-table book which is published by the company Karnadya with the cooperation of Dewan Bahasa dan Pustaka (the main Malay literary body in Malaysia). Coming out January 2011 it features pictures and stories on the adventure travelling by train to all of Peninsular Malaysia along with the interesting places which could be reached this way.

Buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" pula ada sebuah coffee-table book atau buku mewah yang ditulis, disunting, direkaletak dan gambar-gambarnya diambil sendiri oleh saya. Keluar dari kilang Oktober 2011, buku yang menggabungkan sejarah keluarga dengan sejarah tempat-tempat seperti Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar malah ada sejarah Pulau Jawa dan Inggeris sekali ini telah diulas dengan saya ditemu ramah secara langsung dalam program Selamat Pagi Malaysia di RTM1. Lihat artikel Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Sedikit isi terpilih ada dipaparkan dalam Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

My seventh book "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" in turn is a coffee-table book which is written, editted, designed and has pictures taken by me. Coming out of the factory October 2011, this book which combines family history with history of places such as Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar and in fact the history of the island of Java and England has been reviewed with me interviewed live in the program Selamat Pagi Malaysia at RTM1. Look at the article Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Some selected contents have been featured in Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

----------------------------

Untuk maklumat lanjut sila masuk http://www.merahsilu.blogspot.com/

For more information, please enter http://www.merahsilu.blogspot.com/

----------------------------

Terbaru : Siri novel "Berpetualang ke Aceh" kini boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan pergi ke mukasurat 4. Anda juga boleh taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1, Buku 2 dan Buku 3.

Latest : The "Berpetualang ke Aceh" series of novels could now be obtained in e-book form. Enter http://www.e-sentral.com/, click general novel and go to page 4. You can also type the word "Aceh" at the search box. Or click straight Book 1, Book 2 and Book 3.

Thursday, February 26, 2009

Masjid (mosque of) Raja Alang, Beranang

Di Beranang, Selangor pula boleh kelihatan masjid lama ini, Masjid Raja Alang...
Next in Beranang, Selangor one could see this old mosque, the mosque of Raja Alang...


Rekabentuknya mengingatan pada satu lagi masjid lama di Selangor. Lihat artikel lama Masjid Alaeddin di Jugra (The Alaeddin mosque in Jugra)
Its design reminds one of another old mosque in Selangor. Look at the old article Masjid Alaeddin di Jugra (The Alaeddin mosque in Jugra)

Mari masuk ke dalam. Lihatlah apa yang ada. Cukup ya...
Let's go inside. Look at what's available. Enough ya...


7 comments:

Anonymous said...

Salam.

Saya dah 2 kali singgah masjid ni. Apa yang mengkagumkan adalah hiasan di dindingnya. Cukup baik dan berkualiti tinggi bagi kategori hiasan menggunakan tangan. Penat woo nak lukis mural macam tu....

Merbawi Jr. (Zam)

Radzi Sapiee said...

Wassalam Zam. Sila bagi lagi input di mana-mana. Nampaknya blogspot ini sudah ramai pengunjung di kalangan student yang buat research pasal bangunan-bangunan lama. Kalau saya nak jawab semua persoalan mereka jenuh wooo... saya banyak kerja lain. Nak maintain blogspot ni pun dah satu kerja, cukuplah apa yang dah saya letakkan di sini.
Harap para pengunjung lain boleh tolong menambah informasi yang patut. Terima kasih terlebih dahulu daripada saya... :]

Anonymous said...

Salam...

Hehe... nak layan semua memang letih le bang.

Kurang bagus kalau pelajar-pelajar sekarang bergantung sangat dengan internet tapi malas masuk library..

huhu...

Radzi Sapiee said...

Check the latest pictures here... http://berpetualangkeaceh.blogspot.com/2011/04/mosque-of-raja-alang-in-beranang.html

Anonymous said...

jangan bagi kat student tu...biar diorang cari sendiri....

jangan train mereka jenis bersuap....lama2 nanti jadi makan suap pula....

orang lain cari sendiri separuh mati,nak seribu daya.....:p

Arai Utan Ujan said...

tiada luaknya jika kita berkongsi ilmu, insyaAllah. cadangan.. jika tuan melewati/melawati masjid2 bersejarah ini, apa kata di sertakan sekali sejarah cerita kisahnya bersama. banyak manfaatnya, insyaAllah =)

Don Balon said...

tompek den baranang ni kuikui