-----------------------

Tiga buku pertama yang ditulis dan diterbitkan saya.

The first three books written and published by me.

"Berpetualang ke Aceh: Mencari Diri dan Erti".

ISBN 983-42031-0-1, Jun 2006

"Berpetualang ke Aceh: Membela Syiar yang Asal"

ISBN 983-42031-1-x, Mei 2007

"Berpetualang ke Aceh: Sirih Pulang ke Gagang?"

ISBN 978-983-42031-2-2, November 2007

Buku keempat bertajuk "Rumah Azan". Diterbitkan April 2009 oleh syarikat Karnadya dengan pertolongan Dewan Bahasa dan Pustaka, buku ini memaparkan gambar-gambar cantik berserta cerita di sebalik masjid-masjid terpilih yang boleh dikaitkan dengan sejarah Melayu Islam dan pembentukan negara Malaysia.

The fourth book titled "Rumah Azan". Published in April 2009 by the company Karnadya with the help of Dewan Bahasa dan Pustaka, this book features beautiful pictures along with stories behind selected mosques which could be related to the history of Islam and the Malays and the formation of the nation of Malaysia.

Buku kelima saya "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" diterbitkan awal 2010. Ia merupakan terjemahan buku "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" karangan Hj Muzaffar Mohamad dan Tun Suzana Othman ke dalam bahasa Inggeris untuk pasaran antarabangsa.

My fifth book "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" was published early 2010. It is a translation of the Malay-language book "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" authored by Hj Muzaffar Mohamad and Tun Suzana Othman turned into English for the international market.

Seperti buku ke-empat saya "Rumah Azan", buku ke-enam "Kereta Api Menuju Destinasi" juga adalah buku mewah yang diterbitkan oleh syarikat Karnadya dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka. Keluar Januari 2011 ia memaparkan gambar dan cerita tentang pengembaraan menaiki keretapi ke seluruh Semenanjung Malaysia berserta tempat-tempat menarik yang boleh dicapai dengan cara ini.

Like my fourth book "Rumah Azan", the sixth book "Kereta Api Menuju Destinasi" is also a coffee-table book which is published by the company Karnadya with the cooperation of Dewan Bahasa dan Pustaka (the main Malay literary body in Malaysia). Coming out January 2011 it features pictures and stories on the adventure travelling by train to all of Peninsular Malaysia along with the interesting places which could be reached this way.

Buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" pula ada sebuah coffee-table book atau buku mewah yang ditulis, disunting, direkaletak dan gambar-gambarnya diambil sendiri oleh saya. Keluar dari kilang Oktober 2011, buku yang menggabungkan sejarah keluarga dengan sejarah tempat-tempat seperti Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar malah ada sejarah Pulau Jawa dan Inggeris sekali ini telah diulas dengan saya ditemu ramah secara langsung dalam program Selamat Pagi Malaysia di RTM1. Lihat artikel Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Sedikit isi terpilih ada dipaparkan dalam Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

My seventh book "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" in turn is a coffee-table book which is written, editted, designed and has pictures taken by me. Coming out of the factory October 2011, this book which combines family history with history of places such as Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar and in fact the history of the island of Java and England has been reviewed with me interviewed live in the program Selamat Pagi Malaysia at RTM1. Look at the article Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Some selected contents have been featured in Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

----------------------------

Untuk maklumat lanjut sila masuk http://www.merahsilu.blogspot.com/

For more information, please enter http://www.merahsilu.blogspot.com/

----------------------------

Terbaru : Siri novel "Berpetualang ke Aceh" kini boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan pergi ke mukasurat 4. Anda juga boleh taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1, Buku 2 dan Buku 3.

Latest : The "Berpetualang ke Aceh" series of novels could now be obtained in e-book form. Enter http://www.e-sentral.com/, click general novel and go to page 4. You can also type the word "Aceh" at the search box. Or click straight Book 1, Book 2 and Book 3.

Friday, March 18, 2011

Masjid lama (Old mosque of) Pengkalan Kakap

Bersambung dari Masjid (Mosque of) Abdul Rahman, Pengkalan Kakap.
Continued from Masjid (Mosque of) Abdul Rahman, Pengkalan Kakap.


Di sebelah Masjid Abdul Rahman terdapat bangunan ini.
Besides the mosque of Abdul Rahman there exist this building.


Ia adalah bangunan masjid lama Pengkalan Kakap.
It is the building of the old mosque of Pengkalan Kakap.

Maklumat yang ada menyebut masjid yang dibina sekitar 1800 Masihi ini adalah yang tertua di sekitar.
The information available says the mosque which was built around 1800 AD is the oldest around.


Mari lihat lebih dekat.
Come let us have a closer look.
Masuk ke dalam.
Going inside.

Dewan solat. Untuk maklumat masjid ini tidak lagi digunakan.
Praying hall. For information this mosque is not in use anymore.Bahagian bawah tengah bumbung.
Section under the middle of the roof.
Mihrab. Biar diberitahu ini adalah artikel ke 545 di blogspot ini.
Front-most section. Let it be told this is the 545th article in this blogspot.


6 comments:

eddy632 said...

The mosque certainly remind me of a masjid in aceh, masjid indrapuri, especially the mihrab....
just my tupence...

http://artmelayu.blogspot.com/2009/08/masjid-mosque-of-indrapuri.html

Radzi Sapiee said...

Yep. It certainly does. Same style of mihrab. It's just the Indrapuri mosque is much much older. The wooden parts are about 400 years old replacing parts which are about 800 years old while the stone foundation could be much much older.

adam said...

Zulkifli bin Hanafi.
pedulake@gmail.com

Menurut maklumat disampaikan kepada saya, Masjid ini dibina oleh, Tok Man Tukang sebagaimana dikenali oleh penduduk setempat, (Nama Sebenarnya adalah Syed Abdul Rahman), dibantu oleh anak beliau Kassim. Beliau berhijrah dari Kampung Kurung Hitam, Kuala Nerang, Kedah.
Pada masa pembinaan Masjid tersebut, Pengkalan Kakap ditadbir oleh Penghulu Salleh. (Dimaklumkan oleh ayah saya yang merupakan cicit kepada Tok Man Tukang. dari sebelah ibu ayah saya).
Ia itu Hanafi -> Halimah -> Robeah binti Syed Abdul Rahman (Tok Man Tukang). Tok Man Tukang disemadikan di Tanah Perkuburan Simpor, Kota Kuala Muda, Kedah.

Menurut perkiraan saya, Tok Man Tukang ini dilahirkan sekitar Tahun 1850.

Dengan itu, saya merasakan Masjid Lama Pengkalan Kakap DIBINA Sekitar Tahun 1880an / 1890an. dan bukan 1800an.

Pemerentahan Sultan Abdul Hamid di Kedah yang bermula dari 21hb. Januari 1882, adalah bersesuaian dengan kenyataan bahawa Masjid Lama Pengkalan Kakap ini, menjadi tempat singgahan baginda sewaktu melawat Daerah Kuala Muda, Kedah.

Dan tidak ditemui sebarang catatan lain, sebelum dari tarikh itu.

Terima kasih, harap maklum

Anonymous said...

tak membantu ah mohon pertingkatkan usaha anda #silameninggal

adam said...

Tok man tukang meninggal sekitar tahun 1945 atau selepas dari itu.
Pada perkairaan saya

adam said...

Tok man tukang meninggal sekitar tahun 1945 atau selepas dari itu.
Pada perkairaan saya