-----------------------

Tiga buku pertama yang ditulis dan diterbitkan saya.

The first three books written and published by me.

"Berpetualang ke Aceh: Mencari Diri dan Erti".

ISBN 983-42031-0-1, Jun 2006

"Berpetualang ke Aceh: Membela Syiar yang Asal"

ISBN 983-42031-1-x, Mei 2007

"Berpetualang ke Aceh: Sirih Pulang ke Gagang?"

ISBN 978-983-42031-2-2, November 2007

Buku keempat bertajuk "Rumah Azan". Diterbitkan April 2009 oleh syarikat Karnadya dengan pertolongan Dewan Bahasa dan Pustaka, buku ini memaparkan gambar-gambar cantik berserta cerita di sebalik masjid-masjid terpilih yang boleh dikaitkan dengan sejarah Melayu Islam dan pembentukan negara Malaysia.

The fourth book titled "Rumah Azan". Published in April 2009 by the company Karnadya with the help of Dewan Bahasa dan Pustaka, this book features beautiful pictures along with stories behind selected mosques which could be related to the history of Islam and the Malays and the formation of the nation of Malaysia.

Buku kelima saya "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" diterbitkan awal 2010. Ia merupakan terjemahan buku "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" karangan Hj Muzaffar Mohamad dan Tun Suzana Othman ke dalam bahasa Inggeris untuk pasaran antarabangsa.

My fifth book "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" was published early 2010. It is a translation of the Malay-language book "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" authored by Hj Muzaffar Mohamad and Tun Suzana Othman turned into English for the international market.

Seperti buku ke-empat saya "Rumah Azan", buku ke-enam "Kereta Api Menuju Destinasi" juga adalah buku mewah yang diterbitkan oleh syarikat Karnadya dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka. Keluar Januari 2011 ia memaparkan gambar dan cerita tentang pengembaraan menaiki keretapi ke seluruh Semenanjung Malaysia berserta tempat-tempat menarik yang boleh dicapai dengan cara ini.

Like my fourth book "Rumah Azan", the sixth book "Kereta Api Menuju Destinasi" is also a coffee-table book which is published by the company Karnadya with the cooperation of Dewan Bahasa dan Pustaka (the main Malay literary body in Malaysia). Coming out January 2011 it features pictures and stories on the adventure travelling by train to all of Peninsular Malaysia along with the interesting places which could be reached this way.

Buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" pula ada sebuah coffee-table book atau buku mewah yang ditulis, disunting, direkaletak dan gambar-gambarnya diambil sendiri oleh saya. Keluar dari kilang Oktober 2011, buku yang menggabungkan sejarah keluarga dengan sejarah tempat-tempat seperti Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar malah ada sejarah Pulau Jawa dan Inggeris sekali ini telah diulas dengan saya ditemu ramah secara langsung dalam program Selamat Pagi Malaysia di RTM1. Lihat artikel Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Sedikit isi terpilih ada dipaparkan dalam Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

My seventh book "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" in turn is a coffee-table book which is written, editted, designed and has pictures taken by me. Coming out of the factory October 2011, this book which combines family history with history of places such as Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar and in fact the history of the island of Java and England has been reviewed with me interviewed live in the program Selamat Pagi Malaysia at RTM1. Look at the article Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Some selected contents have been featured in Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

----------------------------

Untuk maklumat lanjut sila masuk http://www.merahsilu.blogspot.com/

For more information, please enter http://www.merahsilu.blogspot.com/

----------------------------

Terbaru : Siri novel "Berpetualang ke Aceh" kini boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan pergi ke mukasurat 4. Anda juga boleh taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1, Buku 2 dan Buku 3.

Latest : The "Berpetualang ke Aceh" series of novels could now be obtained in e-book form. Enter http://www.e-sentral.com/, click general novel and go to page 4. You can also type the word "Aceh" at the search box. Or click straight Book 1, Book 2 and Book 3.

Tuesday, May 10, 2011

Batu nesan Aceh di Gemereh (Aceh tombstones in Gemereh)
Tidak jauh dari masjid terdapat makam ini.
Not far from this mosque there exist this tomb.Saya tak tahu ia milik siapa. Saya cuma tertarik dengan bentuk batu nesannya dari jenis yang dikenali sebagai batu nesan Aceh.
I don't know who it belongs to. I was just attracted to the shape of its tombstones which is of the type known as Aceh tombstones.Batu nesannya serupa dengan satu yang pernah saya lihat di Kuala Lumpur. Lihat artikel Makam (Tomb of) Harun Al-Rasyid, Kuala Lumpur .
Its tombstones are similar to those I've seen in Kuala Lumpur. Look at the article Makam (Tomb of) Harun Al-Rasyid, Kuala Lumpur.4 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum.
Makam ini adalah Makam Tok Alai, orang yang membuka Kg. Alai di Gemereh, Segamat.
Orangnya dipercayai berasal dari Pagar Ruyung, Sumatera kerana datuk perempuan saya pernah memberitahu saya bahawa dia berasal dari sana sebab ini kampung datuk saya dan tempat saya dilahirkan....

Radzi Sapiee said...

Wassalam. Terima kasih atas maklumat. Boleh tak beri anggaran tahun berapakah dia datang ke sini? Kalau dapat maklumat tambahan seperti nama sebenar, salasilah keturunan dan sebagainya elok juga... :]

shah0205 said...

Assalamualaikum,
Saya tertarik dengan kisah makam Tok Alai ni..... saya nak tau lebih lanjut tentang makan ini kalau boleh.... sebab saya dilahirkan di kampung Alai ini pada 1965.... masa kecil2 selalu pergi makam ini untuk mencari duit siling yang disedekahkan oleh orang ramai yang membayar nazar di makam ini...mohon kalau ada buku yang diterbitkan mengenai nya...
mungkin tuanpunya ini adalah datuk moyang saya dahulu..... teirmakasih.... sekarang saya bekerja di kuching, sarawak
TQVM

mohd shah yunus
shah0205@yahoo.com

sofia abd hamid said...

tak sangka segamat banyak terkumpul sejarah yang bolih dibanggakan