-----------------------

Tiga buku pertama yang ditulis dan diterbitkan saya.

The first three books written and published by me.

"Berpetualang ke Aceh: Mencari Diri dan Erti".

ISBN 983-42031-0-1, Jun 2006

"Berpetualang ke Aceh: Membela Syiar yang Asal"

ISBN 983-42031-1-x, Mei 2007

"Berpetualang ke Aceh: Sirih Pulang ke Gagang?"

ISBN 978-983-42031-2-2, November 2007

Buku keempat bertajuk "Rumah Azan". Diterbitkan April 2009 oleh syarikat Karnadya dengan pertolongan Dewan Bahasa dan Pustaka, buku ini memaparkan gambar-gambar cantik berserta cerita di sebalik masjid-masjid terpilih yang boleh dikaitkan dengan sejarah Melayu Islam dan pembentukan negara Malaysia.

The fourth book titled "Rumah Azan". Published in April 2009 by the company Karnadya with the help of Dewan Bahasa dan Pustaka, this book features beautiful pictures along with stories behind selected mosques which could be related to the history of Islam and the Malays and the formation of the nation of Malaysia.

Buku kelima saya "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" diterbitkan awal 2010. Ia merupakan terjemahan buku "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" karangan Hj Muzaffar Mohamad dan Tun Suzana Othman ke dalam bahasa Inggeris untuk pasaran antarabangsa.

My fifth book "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" was published early 2010. It is a translation of the Malay-language book "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" authored by Hj Muzaffar Mohamad and Tun Suzana Othman turned into English for the international market.

Seperti buku ke-empat saya "Rumah Azan", buku ke-enam "Kereta Api Menuju Destinasi" juga adalah buku mewah yang diterbitkan oleh syarikat Karnadya dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka. Keluar Januari 2011 ia memaparkan gambar dan cerita tentang pengembaraan menaiki keretapi ke seluruh Semenanjung Malaysia berserta tempat-tempat menarik yang boleh dicapai dengan cara ini.

Like my fourth book "Rumah Azan", the sixth book "Kereta Api Menuju Destinasi" is also a coffee-table book which is published by the company Karnadya with the cooperation of Dewan Bahasa dan Pustaka (the main Malay literary body in Malaysia). Coming out January 2011 it features pictures and stories on the adventure travelling by train to all of Peninsular Malaysia along with the interesting places which could be reached this way.

Buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" pula ada sebuah coffee-table book atau buku mewah yang ditulis, disunting, direkaletak dan gambar-gambarnya diambil sendiri oleh saya. Keluar dari kilang Oktober 2011, buku yang menggabungkan sejarah keluarga dengan sejarah tempat-tempat seperti Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar malah ada sejarah Pulau Jawa dan Inggeris sekali ini telah diulas dengan saya ditemu ramah secara langsung dalam program Selamat Pagi Malaysia di RTM1. Lihat artikel Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Sedikit isi terpilih ada dipaparkan dalam Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

My seventh book "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" in turn is a coffee-table book which is written, editted, designed and has pictures taken by me. Coming out of the factory October 2011, this book which combines family history with history of places such as Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar and in fact the history of the island of Java and England has been reviewed with me interviewed live in the program Selamat Pagi Malaysia at RTM1. Look at the article Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Some selected contents have been featured in Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

----------------------------

Untuk maklumat lanjut sila masuk http://www.merahsilu.blogspot.com/

For more information, please enter http://www.merahsilu.blogspot.com/

----------------------------

Terbaru : Siri novel "Berpetualang ke Aceh" kini boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan pergi ke mukasurat 4. Anda juga boleh taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1, Buku 2 dan Buku 3.

Latest : The "Berpetualang ke Aceh" series of novels could now be obtained in e-book form. Enter http://www.e-sentral.com/, click general novel and go to page 4. You can also type the word "Aceh" at the search box. Or click straight Book 1, Book 2 and Book 3.

Tuesday, September 13, 2011

Masjid jamek (Main mosque of) Bekoh, Ledang

Menyambung lagi tempat-tempat yang dilawati musim raya.
Continuing again places visited in the raya (festive) season.


Sabtu 2 September 2011 iaitu hari raya ke 4 saya lalu di Bekoh, Ledang dan terlihat masjid jameknya.
Saturday 2nd September 2011 which is the 4th raya day I passed by Bekoh, Ledang and saw its main mosque.Bentuk yang menarik menyebabkan saya terasa wajib mengambil gambar.
The interesting shape made me feel I must take pictures.Mari ke dalam.
Let us go inside.Bahagian tepi kanan.
The right side section.


Masuk ke dewan utama solat.
Entering the main hall for prayers.


Mihrab.
Front-most section.
3 comments:

rosdi ramli said...

Masjid ni dh drobohkn Ketua kg. Puas org kg menghalang tp x dendahkannya. Mujur pihak Madrasah Syeikhul Arriffien Simpang Bekoh Jasin Melaka membeli dan mbinanya semula kt ponduk mrka.sya ada buat blog khas mgenai insiden Ketua kg merobohkn masjid Jamek Bekoh ni alamatnya http://rosdiramli80.blogspot.my/2015/03/hilangnya-sebuah-tapak-warisan-tua.html?m=1.. Sya ada amik gmbr dr blog Tuan utk djdkn bahan bukti keadaan asal Masjid Jamek Bekoh. Hrp Tuan mgizinkannya

Radzi Sapiee said...

Silakan kongsi. Saya tiada masalah. Nampaknya masjid dirobohkan kerana memang ada faktor politik. Harap binaan di tempat baru terus membawa berkat...

rosdi ramli said...

Tuan Radzi, untuk makluman tuan link blog yang sya bg pd Sun Mar 05, 10:27:00 PM druang komen telah pun hilang. Sya tidak tahu mengapa ianya hilang mungkin ada pihak yang report mohon dipadam. Ini link blog yang terkini sya wat https://rosdiramli80.blogspot.com/2018/05/hilangnya-sebuah-tapak-warisan-tua.html . Baru hari saya sedar setelah ada shbt brtanya saya mengenai isu Masjid Jamek Bekoh yang memaklumkan pada sya yang linknya telah tiada.