-----------------------

Tiga buku pertama yang ditulis dan diterbitkan saya.

The first three books written and published by me.

"Berpetualang ke Aceh: Mencari Diri dan Erti".

ISBN 983-42031-0-1, Jun 2006

"Berpetualang ke Aceh: Membela Syiar yang Asal"

ISBN 983-42031-1-x, Mei 2007

"Berpetualang ke Aceh: Sirih Pulang ke Gagang?"

ISBN 978-983-42031-2-2, November 2007

Buku keempat bertajuk "Rumah Azan". Diterbitkan April 2009 oleh syarikat Karnadya dengan pertolongan Dewan Bahasa dan Pustaka, buku ini memaparkan gambar-gambar cantik berserta cerita di sebalik masjid-masjid terpilih yang boleh dikaitkan dengan sejarah Melayu Islam dan pembentukan negara Malaysia.

The fourth book titled "Rumah Azan". Published in April 2009 by the company Karnadya with the help of Dewan Bahasa dan Pustaka, this book features beautiful pictures along with stories behind selected mosques which could be related to the history of Islam and the Malays and the formation of the nation of Malaysia.

Buku kelima saya "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" diterbitkan awal 2010. Ia merupakan terjemahan buku "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" karangan Hj Muzaffar Mohamad dan Tun Suzana Othman ke dalam bahasa Inggeris untuk pasaran antarabangsa.

My fifth book "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" was published early 2010. It is a translation of the Malay-language book "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" authored by Hj Muzaffar Mohamad and Tun Suzana Othman turned into English for the international market.

Seperti buku ke-empat saya "Rumah Azan", buku ke-enam "Kereta Api Menuju Destinasi" juga adalah buku mewah yang diterbitkan oleh syarikat Karnadya dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka. Keluar Januari 2011 ia memaparkan gambar dan cerita tentang pengembaraan menaiki keretapi ke seluruh Semenanjung Malaysia berserta tempat-tempat menarik yang boleh dicapai dengan cara ini.

Like my fourth book "Rumah Azan", the sixth book "Kereta Api Menuju Destinasi" is also a coffee-table book which is published by the company Karnadya with the cooperation of Dewan Bahasa dan Pustaka (the main Malay literary body in Malaysia). Coming out January 2011 it features pictures and stories on the adventure travelling by train to all of Peninsular Malaysia along with the interesting places which could be reached this way.

Buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" pula ada sebuah coffee-table book atau buku mewah yang ditulis, disunting, direkaletak dan gambar-gambarnya diambil sendiri oleh saya. Keluar dari kilang Oktober 2011, buku yang menggabungkan sejarah keluarga dengan sejarah tempat-tempat seperti Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar malah ada sejarah Pulau Jawa dan Inggeris sekali ini telah diulas dengan saya ditemu ramah secara langsung dalam program Selamat Pagi Malaysia di RTM1. Lihat artikel Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Sedikit isi terpilih ada dipaparkan dalam Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

My seventh book "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" in turn is a coffee-table book which is written, editted, designed and has pictures taken by me. Coming out of the factory October 2011, this book which combines family history with history of places such as Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar and in fact the history of the island of Java and England has been reviewed with me interviewed live in the program Selamat Pagi Malaysia at RTM1. Look at the article Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Some selected contents have been featured in Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

----------------------------

Untuk maklumat lanjut sila masuk http://www.merahsilu.blogspot.com/

For more information, please enter http://www.merahsilu.blogspot.com/

----------------------------

Terbaru : Siri novel "Berpetualang ke Aceh" kini boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan pergi ke mukasurat 4. Anda juga boleh taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1, Buku 2 dan Buku 3.

Latest : The "Berpetualang ke Aceh" series of novels could now be obtained in e-book form. Enter http://www.e-sentral.com/, click general novel and go to page 4. You can also type the word "Aceh" at the search box. Or click straight Book 1, Book 2 and Book 3.

Sunday, October 30, 2011

Sebuah rumah besar lama di Karai (A large old house in Karai)

Bersambung dari Makam (Tomb of) Tok Karai.
Continued from Makam (Tomb of) Tok Karai.


Di pinggir pekan Karai pula kelihatan rumah besar ini.
At the outskirts of the small town of Karai in turn lies this big old house.Rekabentuk dan saiznya menyebabkan ada yang percaya ia sebuah istana lama.
Its design and size made some believe that it is an old palace.Yang pasti ia adalah rumah tinggal.
What is sure it is an abandoned house.Bahagian belakangnya dibuat dari kayu.
Its rear section is made of wood.9 comments:

Anonymous said...

Menurut kata Bapa mertua saya itu adalah sekolah agam lama beliau pada tahun 1950 an dahulu dan di asaskan oleh keturunan Syed.

Merbawi Jr. said...

Indah sekali abg MS. Terima kasih perkongsian ini.

Unknown said...

Pada papan tanda di hadapan rumah besar itu ada tulisan "Sekolah Agama Rakyat Ad-diniah".

Unknown said...

Mana ada keturunan syed.Rumah ini kepunyaan seorang tok karai yang beragama cina.Nama beliau adalah chong teck seng,isteri beliau adalah beragama hindu yang bernama muniama.Tok ini telah meninggal dunia akibat ditembak oleh komunis pada sekitar 50an,Beliau meningalkan 8 orang anak yang masih tinggal di kampung karai.NAK TAHU LAGIKAH

Anonymous said...

Hampir separuh bangunan kedai batu di Karai juga adalah milik Syed Hashim tapi hampir semuanya telah terjual oleh keturunannya. Kalau tinggal pun mungkin satu atau dua pintu saja lagi. Syed Hashim memang terkenal kayanya. Kebun getahnya mungkin beratus ekar semasa kegemilangannya.
Tidak pernah dengar ada Cina yang kaya semasa itu mendiami Karai ni. Ianya dikuasai oleh keturunan Syed (Wafa).

jabatan warisan negara said...

mana ad ni rumah tok karai. ikut maklumat kajian saya, ni rumah tok setia ( org kaya kampung, mungkin keturunan syed yg dimaksudkan ). lagi satu klu ye pun tok karai, tok karai ni asal dr acheh, dtg semenanjung nak sebarkan ajaran agama islam. bukan org cina yg kawin dgn org hindu.

jabatan warisan negara said...

dan rumah ni jugak pernah jd tempat simpanan bekalan makanan tentera british, quarters tentera jepun, pusat tahanan komunis, dan akhir skali jd sekolah agama

Unknown said...

boleh saya tahu bila bangunan ini dibina... tahun ia dibina...

part timer said...

ada tak info/gambar berkenaan rumah Dato' Penggawa Barat di Pulau Tanjung Surat?