-----------------------

Tiga buku pertama yang ditulis dan diterbitkan saya.

The first three books written and published by me.

"Berpetualang ke Aceh: Mencari Diri dan Erti".

ISBN 983-42031-0-1, Jun 2006

"Berpetualang ke Aceh: Membela Syiar yang Asal"

ISBN 983-42031-1-x, Mei 2007

"Berpetualang ke Aceh: Sirih Pulang ke Gagang?"

ISBN 978-983-42031-2-2, November 2007

Buku keempat bertajuk "Rumah Azan". Diterbitkan April 2009 oleh syarikat Karnadya dengan pertolongan Dewan Bahasa dan Pustaka, buku ini memaparkan gambar-gambar cantik berserta cerita di sebalik masjid-masjid terpilih yang boleh dikaitkan dengan sejarah Melayu Islam dan pembentukan negara Malaysia.

The fourth book titled "Rumah Azan". Published in April 2009 by the company Karnadya with the help of Dewan Bahasa dan Pustaka, this book features beautiful pictures along with stories behind selected mosques which could be related to the history of Islam and the Malays and the formation of the nation of Malaysia.

Buku kelima saya "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" diterbitkan awal 2010. Ia merupakan terjemahan buku "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" karangan Hj Muzaffar Mohamad dan Tun Suzana Othman ke dalam bahasa Inggeris untuk pasaran antarabangsa.

My fifth book "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" was published early 2010. It is a translation of the Malay-language book "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" authored by Hj Muzaffar Mohamad and Tun Suzana Othman turned into English for the international market.

Seperti buku ke-empat saya "Rumah Azan", buku ke-enam "Kereta Api Menuju Destinasi" juga adalah buku mewah yang diterbitkan oleh syarikat Karnadya dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka. Keluar Januari 2011 ia memaparkan gambar dan cerita tentang pengembaraan menaiki keretapi ke seluruh Semenanjung Malaysia berserta tempat-tempat menarik yang boleh dicapai dengan cara ini.

Like my fourth book "Rumah Azan", the sixth book "Kereta Api Menuju Destinasi" is also a coffee-table book which is published by the company Karnadya with the cooperation of Dewan Bahasa dan Pustaka (the main Malay literary body in Malaysia). Coming out January 2011 it features pictures and stories on the adventure travelling by train to all of Peninsular Malaysia along with the interesting places which could be reached this way.

Buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" pula ada sebuah coffee-table book atau buku mewah yang ditulis, disunting, direkaletak dan gambar-gambarnya diambil sendiri oleh saya. Keluar dari kilang Oktober 2011, buku yang menggabungkan sejarah keluarga dengan sejarah tempat-tempat seperti Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar malah ada sejarah Pulau Jawa dan Inggeris sekali ini telah diulas dengan saya ditemu ramah secara langsung dalam program Selamat Pagi Malaysia di RTM1. Lihat artikel Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Sedikit isi terpilih ada dipaparkan dalam Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

My seventh book "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" in turn is a coffee-table book which is written, editted, designed and has pictures taken by me. Coming out of the factory October 2011, this book which combines family history with history of places such as Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar and in fact the history of the island of Java and England has been reviewed with me interviewed live in the program Selamat Pagi Malaysia at RTM1. Look at the article Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Some selected contents have been featured in Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

----------------------------

Untuk maklumat lanjut sila masuk http://www.merahsilu.blogspot.com/

For more information, please enter http://www.merahsilu.blogspot.com/

----------------------------

Terbaru : Siri novel "Berpetualang ke Aceh" kini boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan pergi ke mukasurat 4. Anda juga boleh taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1, Buku 2 dan Buku 3.

Latest : The "Berpetualang ke Aceh" series of novels could now be obtained in e-book form. Enter http://www.e-sentral.com/, click general novel and go to page 4. You can also type the word "Aceh" at the search box. Or click straight Book 1, Book 2 and Book 3.

Monday, June 25, 2012

Makam (Tomb of) Raja AsalDari Papan kami ke satu kawasan pendalaman di Changkat Piatu lalu terjumpa makam ini.
From Papan we went to an interior area at Changkat Piatu and found this tomb.
Tertera pada batu ini ia milik Raja Asal.
Inscribed on this stone it belongs to Raja Asal.


Raja Asal ialah seorang pemimpin Mandailing yang berhijrah ke Semenanjung Tanah Melayu tahun 1840an, selepas berlaku Perang Padri di Sumatera Barat 1816-1833.
Raja Asal was a Mandailing (sub-ethnic) leader who migrated to the Malay Peninsular in the 1840s, after the advent of the Padri War in West Sumatera 1816-1833.


Beliau pernah mengetuai orang Mandailing dalam perang di Selangor dan Pahang sebelum berpindah ke Perak.
He has lead the Mandailing people in wars in Selangor and Pahang before relocating to Perak.


Kepimpinannya di Perak kemudian digantikan anak saudaranya Raja Bilah. Lihat Rumah (House of) Raja Bilah.
His leadership in Perak then was replaced by his nephew Raja Bilah. Look at Rumah (House of) Raja Bilah.
13 comments:

Unknown said...

cerita berkenaan raja billa,pernah disiarkan dlm majalah variasari tahun 80an dulu ! !

Anonymous said...

Saudara Merah Silu,

Tolong bacakan perkataan yg ditulis pada batu nisan Raja Asal.

Terima kasih.

Skye CT

Anonymous said...

Saudara Merah Silu,

Saudara saya dari Medan yg berasal dpd Mandailing telah membaca ayat dpd batu Raja Asal yg bulat seperti berikut "Kami org MAGA".

Skye CT

Unknown said...

Saya baru saja melawat makam tuanku raja asal nasution ini. Kerana arwah bapa mertua saya berketurunan mandailing. Jika ingin melawat, hubungi saya. Saya akan tunjukkan jalan ke sana. InsyaALLAH....

lieazalie said...

saya dari ipoh, krja di pej baitulmal batu gajah bhgn tanah wakaf. baru2 ni sya da buat siasatan tnh wkf kubur dan terjumpa la dengan bangunan lama raja bilah di pusing, makam raja bilah, raja asal dan juga raja hidayat. Setelah dibuat kajian, smuanya itu keturunan mandeling, sya plk dri keturunan bugis. Selalu sya klu pergi buat siasatan sorang2 jer, nk jadi rezeki boleh terjumpa plk, hehehe....

cheqmiee said...

Boleh hubungi saya tuan.

Unknown said...

Ar Tuanku Raja Asal (Rasutida ataupun Nasutida. Kurang pasti)
Dari Kampung Maga Mandailing godang. Mangkat Pada 10 Jun 1878.

Baru siang tadi saya pergi sorg2.. niat hati nak jerat burung wak2.. jadi kebetulan sedekahkan Al Fatehah pada tuanku. Ingat kalau xde apa2 hal nk tebas skit rumput2 panjang dalam makam tu... keadaan xterurus xde waris raja yg ambik peduli. Walaupun saya bukan dari darah mandailing..tapi itulah..tepuk dada tanyalah selera..

Unknown said...

Cuma satu je yg saya pesan.. andai mau kesana mulut sentiasa terjaga.. tkut nnti pengawal berkaki ayam marah.. 01124290097..dan saya ada gmbr kaki tsebut.. itu no sy jika anda ingin melihat tapak kaki tersebut.. yg pasti beliau mhkluk yg Zahir..

Unknown said...

Bolah tahu di mna

Unknown said...

Macm mna nk hubungi

Unknown said...

Bukan rasutida ataupun nasutida... Tetapi nasution

Anonymous said...

baru tadi melawat bersihkan kawasan makam... terlalu semak dh tk berjaga syg kawasan sejarah terbiar bgitu je

Anonymous said...

semak dah tinggi rumah sudah terbiar lama