-----------------------

Tiga buku pertama yang ditulis dan diterbitkan saya.

The first three books written and published by me.

"Berpetualang ke Aceh: Mencari Diri dan Erti".

ISBN 983-42031-0-1, Jun 2006

"Berpetualang ke Aceh: Membela Syiar yang Asal"

ISBN 983-42031-1-x, Mei 2007

"Berpetualang ke Aceh: Sirih Pulang ke Gagang?"

ISBN 978-983-42031-2-2, November 2007

Buku keempat bertajuk "Rumah Azan". Diterbitkan April 2009 oleh syarikat Karnadya dengan pertolongan Dewan Bahasa dan Pustaka, buku ini memaparkan gambar-gambar cantik berserta cerita di sebalik masjid-masjid terpilih yang boleh dikaitkan dengan sejarah Melayu Islam dan pembentukan negara Malaysia.

The fourth book titled "Rumah Azan". Published in April 2009 by the company Karnadya with the help of Dewan Bahasa dan Pustaka, this book features beautiful pictures along with stories behind selected mosques which could be related to the history of Islam and the Malays and the formation of the nation of Malaysia.

Buku kelima saya "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" diterbitkan awal 2010. Ia merupakan terjemahan buku "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" karangan Hj Muzaffar Mohamad dan Tun Suzana Othman ke dalam bahasa Inggeris untuk pasaran antarabangsa.

My fifth book "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" was published early 2010. It is a translation of the Malay-language book "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" authored by Hj Muzaffar Mohamad and Tun Suzana Othman turned into English for the international market.

Seperti buku ke-empat saya "Rumah Azan", buku ke-enam "Kereta Api Menuju Destinasi" juga adalah buku mewah yang diterbitkan oleh syarikat Karnadya dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka. Keluar Januari 2011 ia memaparkan gambar dan cerita tentang pengembaraan menaiki keretapi ke seluruh Semenanjung Malaysia berserta tempat-tempat menarik yang boleh dicapai dengan cara ini.

Like my fourth book "Rumah Azan", the sixth book "Kereta Api Menuju Destinasi" is also a coffee-table book which is published by the company Karnadya with the cooperation of Dewan Bahasa dan Pustaka (the main Malay literary body in Malaysia). Coming out January 2011 it features pictures and stories on the adventure travelling by train to all of Peninsular Malaysia along with the interesting places which could be reached this way.

Buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" pula ada sebuah coffee-table book atau buku mewah yang ditulis, disunting, direkaletak dan gambar-gambarnya diambil sendiri oleh saya. Keluar dari kilang Oktober 2011, buku yang menggabungkan sejarah keluarga dengan sejarah tempat-tempat seperti Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar malah ada sejarah Pulau Jawa dan Inggeris sekali ini telah diulas dengan saya ditemu ramah secara langsung dalam program Selamat Pagi Malaysia di RTM1. Lihat artikel Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Sedikit isi terpilih ada dipaparkan dalam Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

My seventh book "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" in turn is a coffee-table book which is written, editted, designed and has pictures taken by me. Coming out of the factory October 2011, this book which combines family history with history of places such as Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar and in fact the history of the island of Java and England has been reviewed with me interviewed live in the program Selamat Pagi Malaysia at RTM1. Look at the article Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Some selected contents have been featured in Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

----------------------------

Untuk maklumat lanjut sila masuk http://www.merahsilu.blogspot.com/

For more information, please enter http://www.merahsilu.blogspot.com/

----------------------------

Terbaru : Siri novel "Berpetualang ke Aceh" kini boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan pergi ke mukasurat 4. Anda juga boleh taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1, Buku 2 dan Buku 3.

Latest : The "Berpetualang ke Aceh" series of novels could now be obtained in e-book form. Enter http://www.e-sentral.com/, click general novel and go to page 4. You can also type the word "Aceh" at the search box. Or click straight Book 1, Book 2 and Book 3.

Friday, May 20, 2016

Masjid lama tinggal (Old abandoned mosque between) Chenor dan (and) Kampung AwahSelepas puas berjalan di Chenor saya mahu kembali terus ke Kuala Lumpur. Terlihat satu jalan kecil menuju ke Kampung Awah yang menurut perkiraan saya boleh membawa ke jalan utama ke KL, saya pun mengambilnya lalu terlihat masjid lama ini.
After I'm done going around I Chenor I wanted to return straight to Kuala Lumpur. Seeing a small road leading to Kampung Awah which according to my estimation could also lead to the main to road to KL, I took it and saw this mosque.


Saya tertarik dengan rekabentuknya yang unik.
I was attracted to its unique design.

Nampaknya ia sudah lama ditinggalkan..
Looks like it has long been abandoned...

3 comments:

Namora Sende said...

The Chenor Mosque looks like the Mandailing Mosque in Papan, Perak. Could it be a Mandailing or a Minangkabau mosque?
For comparison see pictures in Raja Bilah and the Mandailings in Perak: 1875-1911 http://arecabooks.com/product/raja-bilah-and-the-mandailings-in-perak-1875-1911/
as well as in Kinta Valley: Pioneering Malaysia's Modern Development
http://arecabooks.com/product/kinta-valley-pioneering-malaysias-modern-development/

Unknown said...

Lebih baik jadi Malaysia tahun70&80an. Masa tu Malaysia cantik. Sekarang dah bercampur-campur budaya. Fikir-fikirkanlah. Sekian.

Shahrul said...

Ini masjid lama di kg saya,jln yg mendaki bukit tuh kami panggil jalan panjang,sebelum bertemu masjid tuh perlu lalu di kg charok tualang,selepas itu kg paya kerbau,kg belimbing,jumpa simpang ke kg pamah(rumah sy disini)terus lg dalam 3km sampailah le simpang berhadapan sekolah tanjung perang..kami di kg awah nie majoritinya saudara dekat2 semuanya kerana moyang/aki/abah kamikkebanyakannya berkahwin dgn pupu/2pupu/3pupu masing2.seperti ayah sy dgn mak saya (ayah pangkat pak sedara 2 pupu dgn emak),jdnya ada saudara yg jika ikut sebelah ayah layak dipanggil pakcik,tp ikut sblh mak dah pangkat moyang..itulah keunikan kg kami...berkaitan dgn komen diatas berkenaan raja billah,beliau yg dimakamkan di sempalit raub merupakan asal keturunan isteri sy yg juga ada gelaran raja didepan namanya,bapa mertua sy raja mayudin raja yaakob sekarang menetap di kg padang di kuantan.sy pernah ikut menziarah ke makam raja billah,juga pernah ke istana di papan,juga pernah ziarah ke rumah anak kepada raja billah iaitu raja musa,mengikut kata bapa mertua sy,keturunan mereka yg lelaki wajib menjejak kaki ke beting beras basah walaupun sekali kerana itulah perjanjian nenek moyang mereka dahulu,sebabnya sy tidak pula bertanya ketika itu membawa 3 org anak2 sy yg semuanya lelaki bersama2 dgn cucu2nya yg lain seramai 18 org ke beting beras basah..bapa mertua juga pernah berikan peluang kepada sy utk memegang serta mencuba pedang kepunyaan raja musa ketika kami beziarah ke rumah peninggalan raja musa..mmg btl2 tepi sungai rumahnya,2 tingkat.