-----------------------

Tiga buku pertama yang ditulis dan diterbitkan saya.

The first three books written and published by me.

"Berpetualang ke Aceh: Mencari Diri dan Erti".

ISBN 983-42031-0-1, Jun 2006

"Berpetualang ke Aceh: Membela Syiar yang Asal"

ISBN 983-42031-1-x, Mei 2007

"Berpetualang ke Aceh: Sirih Pulang ke Gagang?"

ISBN 978-983-42031-2-2, November 2007

Buku keempat bertajuk "Rumah Azan". Diterbitkan April 2009 oleh syarikat Karnadya dengan pertolongan Dewan Bahasa dan Pustaka, buku ini memaparkan gambar-gambar cantik berserta cerita di sebalik masjid-masjid terpilih yang boleh dikaitkan dengan sejarah Melayu Islam dan pembentukan negara Malaysia.

The fourth book titled "Rumah Azan". Published in April 2009 by the company Karnadya with the help of Dewan Bahasa dan Pustaka, this book features beautiful pictures along with stories behind selected mosques which could be related to the history of Islam and the Malays and the formation of the nation of Malaysia.

Buku kelima saya "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" diterbitkan awal 2010. Ia merupakan terjemahan buku "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" karangan Hj Muzaffar Mohamad dan Tun Suzana Othman ke dalam bahasa Inggeris untuk pasaran antarabangsa.

My fifth book "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" was published early 2010. It is a translation of the Malay-language book "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" authored by Hj Muzaffar Mohamad and Tun Suzana Othman turned into English for the international market.

Seperti buku ke-empat saya "Rumah Azan", buku ke-enam "Kereta Api Menuju Destinasi" juga adalah buku mewah yang diterbitkan oleh syarikat Karnadya dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka. Keluar Januari 2011 ia memaparkan gambar dan cerita tentang pengembaraan menaiki keretapi ke seluruh Semenanjung Malaysia berserta tempat-tempat menarik yang boleh dicapai dengan cara ini.

Like my fourth book "Rumah Azan", the sixth book "Kereta Api Menuju Destinasi" is also a coffee-table book which is published by the company Karnadya with the cooperation of Dewan Bahasa dan Pustaka (the main Malay literary body in Malaysia). Coming out January 2011 it features pictures and stories on the adventure travelling by train to all of Peninsular Malaysia along with the interesting places which could be reached this way.

Buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" pula ada sebuah coffee-table book atau buku mewah yang ditulis, disunting, direkaletak dan gambar-gambarnya diambil sendiri oleh saya. Keluar dari kilang Oktober 2011, buku yang menggabungkan sejarah keluarga dengan sejarah tempat-tempat seperti Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar malah ada sejarah Pulau Jawa dan Inggeris sekali ini telah diulas dengan saya ditemu ramah secara langsung dalam program Selamat Pagi Malaysia di RTM1. Lihat artikel Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Sedikit isi terpilih ada dipaparkan dalam Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

My seventh book "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" in turn is a coffee-table book which is written, editted, designed and has pictures taken by me. Coming out of the factory October 2011, this book which combines family history with history of places such as Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar and in fact the history of the island of Java and England has been reviewed with me interviewed live in the program Selamat Pagi Malaysia at RTM1. Look at the article Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Some selected contents have been featured in Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

----------------------------

Untuk maklumat lanjut sila masuk http://www.merahsilu.blogspot.com/

For more information, please enter http://www.merahsilu.blogspot.com/

----------------------------

Terbaru : Siri novel "Berpetualang ke Aceh" kini boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan pergi ke mukasurat 4. Anda juga boleh taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1, Buku 2 dan Buku 3.

Latest : The "Berpetualang ke Aceh" series of novels could now be obtained in e-book form. Enter http://www.e-sentral.com/, click general novel and go to page 4. You can also type the word "Aceh" at the search box. Or click straight Book 1, Book 2 and Book 3.

Friday, September 21, 2018

Makam (Tomb of) Tok Raja Tua, Sungkai

Bersambung daripada Makam baru (New tomb of) Laksamana Nakhoda Hitam?.
Continuing from Makam baru (New tomb of) Laksamana Nakhoda Hitam?.


Lewat petang keesokan harinya kami lalu di Sungkai lalu singgah ke makam ini.
Late in the afternoon the following day we passed Sungkai and stopped by at this tomb.


Kami diberitahu ia milik seorang tokoh penghujung abad ke-19 yang dikenali sebagai Tok Raja Tua.
We were told it belongs to a figure at the end of the 19th century which was known as Tok Raja Tua.


Dikatakan beliau terlibat dalam pembukaan sebuah kota lama yang dikenali sebagai Kota Laksamana.
It is said he was involved in the opening of an old fort which is known as Kota (fort of) Laksamana.


Kota tersebut sudah hilang. Beliau juga dikatakan terlibat dengan pembukaan Kampung Tiang Bertarah dan Changkat Sulaiman.
The said fort are now lost. He is also said to have been involved in the opening of Kampung (village of) Tiang Bertaraf and Changkat Sulaiman.6 comments:

Sham said...

Pada 24 Mac 2019 telah diadakan perjumpaan Kerabat Tok Raja Tua di Dataran Tepi Sungai Kg Tiang Bertarah.

Unknown said...

xdpt hadir.. hanya dpt melihat gmbar dr ws

syam.ikan said...

Saya dari keturunan pawang husin yang dikatakan dari sungkai, ada yg boleh bantu saya untuk mencari salasilah keluarga saya yang hilang, jika ada saya boleh dihubungi di fb hairol sham basron

Anonymous said...

TAPAK KOTA LAMA HANYA ORG YANG TERTENTU SAJA AKAN DAPAT MENGETAHUINYA...SY SALAH SEORG YG MENGETAHUINYA..

syam.ikan said...

Boleh saya hubungi tuan

syam.ikan said...

Terlalu bnyk persoalan dari jawapan yg saya temui. Sejak beberapa tahun kebelakangan ni saya sering bermimpi bermacam macam perkara.
Bertemu dgn org yg berpakaian seperti org dahulu kala... Bertanjak, bersamping, memegang keris... Tombak
Bertemu dgn seseorg yg sedang menunggang harimau dan membawa saya naik kesatu bukit yang bernama bukit condong
Menyeberang sungai dgn menaiki seekor buaya putih
Pergi masuk ke satu kampung dan bertemu dengan seorang tua. Dan dia perkenalkan diri nya dgn panggilan tok shj
Sebahagian cerita diatas tidak habis begitu shj. Walaupun hanya dalam mimpi tetapi ia begitu jelas dan diulang beberapa kali
Pernah jgk semasa saya masih bersekolah rendah, arwah ayah dan pak sedara dapat menangkap seekor buaya di sg batang padang kalau tak silap, yg mengganggu penduduk kpg. Lalu ayah saya menyuruh saya menyeluk mulut buaya tu, walaupun takut, dah dipaksa saya beranikan jgk. Itu pengalaman yg saya takkan lupakan