-----------------------

Tiga buku pertama yang ditulis dan diterbitkan saya.

The first three books written and published by me.

"Berpetualang ke Aceh: Mencari Diri dan Erti".

ISBN 983-42031-0-1, Jun 2006

"Berpetualang ke Aceh: Membela Syiar yang Asal"

ISBN 983-42031-1-x, Mei 2007

"Berpetualang ke Aceh: Sirih Pulang ke Gagang?"

ISBN 978-983-42031-2-2, November 2007

Buku keempat bertajuk "Rumah Azan". Diterbitkan April 2009 oleh syarikat Karnadya dengan pertolongan Dewan Bahasa dan Pustaka, buku ini memaparkan gambar-gambar cantik berserta cerita di sebalik masjid-masjid terpilih yang boleh dikaitkan dengan sejarah Melayu Islam dan pembentukan negara Malaysia.

The fourth book titled "Rumah Azan". Published in April 2009 by the company Karnadya with the help of Dewan Bahasa dan Pustaka, this book features beautiful pictures along with stories behind selected mosques which could be related to the history of Islam and the Malays and the formation of the nation of Malaysia.

Buku kelima saya "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" diterbitkan awal 2010. Ia merupakan terjemahan buku "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" karangan Hj Muzaffar Mohamad dan Tun Suzana Othman ke dalam bahasa Inggeris untuk pasaran antarabangsa.

My fifth book "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and Malay Sultanates" was published early 2010. It is a translation of the Malay-language book "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah SAW dan Kesultanan Melayu" authored by Hj Muzaffar Mohamad and Tun Suzana Othman turned into English for the international market.

Seperti buku ke-empat saya "Rumah Azan", buku ke-enam "Kereta Api Menuju Destinasi" juga adalah buku mewah yang diterbitkan oleh syarikat Karnadya dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka. Keluar Januari 2011 ia memaparkan gambar dan cerita tentang pengembaraan menaiki keretapi ke seluruh Semenanjung Malaysia berserta tempat-tempat menarik yang boleh dicapai dengan cara ini.

Like my fourth book "Rumah Azan", the sixth book "Kereta Api Menuju Destinasi" is also a coffee-table book which is published by the company Karnadya with the cooperation of Dewan Bahasa dan Pustaka (the main Malay literary body in Malaysia). Coming out January 2011 it features pictures and stories on the adventure travelling by train to all of Peninsular Malaysia along with the interesting places which could be reached this way.

Buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" pula ada sebuah coffee-table book atau buku mewah yang ditulis, disunting, direkaletak dan gambar-gambarnya diambil sendiri oleh saya. Keluar dari kilang Oktober 2011, buku yang menggabungkan sejarah keluarga dengan sejarah tempat-tempat seperti Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar malah ada sejarah Pulau Jawa dan Inggeris sekali ini telah diulas dengan saya ditemu ramah secara langsung dalam program Selamat Pagi Malaysia di RTM1. Lihat artikel Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Sedikit isi terpilih ada dipaparkan dalam Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

My seventh book "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" in turn is a coffee-table book which is written, editted, designed and has pictures taken by me. Coming out of the factory October 2011, this book which combines family history with history of places such as Singapura, Johor, Batu Pahat, Muar and in fact the history of the island of Java and England has been reviewed with me interviewed live in the program Selamat Pagi Malaysia at RTM1. Look at the article Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia. Some selected contents have been featured in Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

----------------------------

Untuk maklumat lanjut sila masuk http://www.merahsilu.blogspot.com/

For more information, please enter http://www.merahsilu.blogspot.com/

----------------------------

Terbaru : Siri novel "Berpetualang ke Aceh" kini boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan pergi ke mukasurat 4. Anda juga boleh taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1, Buku 2 dan Buku 3.

Latest : The "Berpetualang ke Aceh" series of novels could now be obtained in e-book form. Enter http://www.e-sentral.com/, click general novel and go to page 4. You can also type the word "Aceh" at the search box. Or click straight Book 1, Book 2 and Book 3.

Saturday, October 16, 2010

Makam (Tomb of) Tok Laut, Kuala Selangor

Hari Khamis baru ini kami pergi ke satu kawasan pendalaman daerah Kuala Selangor lalu ditunjukkan makam lama ini.
This recent Thursday we went to a rural area in the district of Kuala Selangor and was shown this old tomb.


Makam ini dikenali sebagai "kubur panjang", kerana jarak antara 2 batu nesan tidak kurang 9 kaki.
This tomb is known as the "kubur panjang" (long grave), as the distance between its 2 tombstones is no less than 9 feet.Menurut cerita warga tempatan pemilik makam ini ialah seorang kerabat diraja Bugis yang membawa diri ke Selangor sekitar 200 tahun lalu. Kapalnya karam di kuala Sungai Selangor sebelum ditemui masih hidup. Sebab itu beliau dikenali sebagai Tok Laut.
According to a story by a local the owner of the tomb is a Bugis royal who brought himself to Selangor around 200 years ago. His ship was capsized at the estuary of the Selangor river before he was found still alive. That is why he is known as Tok Laut (the elder from the sea).

1 comment:

Anonymous said...

Saudara Radzi,

Ini pertama kali saya mendengar cerita Tok Laut. Tiada lagi orang yang menceritakan asal-usul Bugis dalam diri datuk saya Anuar B. Yusuf B. Arifin B. Hamzah yang berasal dari Kampung Asam Jawa, Kuala Selangor dan berkubur di Kutan, Kelantan.

Beliau sangat suka merantau sehingga ada suatu masa anak-anak dan bekas isteri tidak tahu beliau mati atau hidup. 7 tahun terakhir hidupnya tiba-tiba beliau tergerak hati untuk ke Kelantan; turun bas distesen Jalan HAMZAH. Di stesen bas itu dahulu ada perkuburan LAMA. Sekarang stesen bas dan perkuburan tepi Jalan HAMZAH itu sudah dipindahkan dan diina Tune Hotel.

Binaan tubuh saudara sebelah Atuk saya memang tinggi-tinggi. Ada pernah ayah saya cakap pakciknya ada yang setinggi PINTU! Esok 1 Syawal 1437H. Masa kecil-kecil dulu Atuk suka juga pernah menyebut tahta Kerajaan Bugis tetapi saya masa itu itu 11 tahun dan tidak ambil pusing.

Ayah saya berteu jodoh dengan ibu saya; kelahiran Kampung Laut, Kelantan. Nenek saya berhijrah dari Kelantan ke Kuala Lumpur dengan keretapi dan membesarkan anak-anaknya 4 orang di Kampung Datuk Keramat. Beliau meninggal dunia semasa saya; cucu sulungnya 5 tahun. Kami 'terputus saudara' dengan saudara mara sebelah Tok Wan kerana ayahnya meninggal kecil dan ibunya kahwin lain dan tidak dapat menjaganya. Beliau pula 'terpaksa hidup berasingan' dengan suaminya dan membawa 4 anak ke Kuala Lumpur dan membesarkan mereka sendirian atas sebb-sebab tertentu.

....

Saya ada post di blog saudara yang satu lagi bahawa saya rasa saudara ini bersaudara dengan kawan sekolah saya SAMEERAH MOHD. NAWI.

Sekian.

Nur Latifah